Menu Sluiten

Jazz Grammy’s 2021

Afgelopen week werden in Los Angeles de Grammys uitgereikt, de belangrijkste muziekprijzen van het jaar. In Jazzism kwamen afgelopen jaar veel winnaars en genomineerden aan het woord. We zetten ze op een rij, te beginnen met Chick Corea, die posthuum een award kreeg toebedeeld.

In februari van dit jaar overleed Chick Corea. Tijdens de Grammy Awards kreeg hij posthuum twee prijzen: voor de beste geimproviseerde solo, en voor zijn album Trilogy 2, met Christian McBride en Brian Blade. Jazzism sprak Corea afgelopen jaar uitgebreid.

Lees verder

In de categorie Best Jazz Vocal Album was er een Grammy voor Secrets Are The Best Stories van Kurt Elling en Danilo Pérez. Al eerder bewees vocalist Kurt Elling dat hij tot de top van zijn generatie behoort met artistieke, diepgaande songs, schreef Jazzism-recensent Angelique van Os.
Op haar jongste album Data Lords maakt de Amerikaanse componist, bandleider en arrangeur Maria Schneider zich kwaad over de grote streamingbedrijven en de economische disbalans in de muziekwereld. Haar album staat dan ook niet op Spotify of Apple. Over de schaduwzijde van streamen.

 

Het beste latin jazz album van het afgelopen jaar was van jazzpianist Gonzalo Rubalcaba en zangeres Aymée Nuviola, beide geboren en getogen op Cuba. Na een hernieuwde kennismaking in Florida maakten ze het album Viento Y Tiempo, dat met een Grammy werd bekroond.
Voor zijn album Happening: Live At The Village Vanguard ontving pianist, componist en improvisator Gerald Clayton (Utrecht, 1984) een Grammy-nominatie. ,,De Vanguard is een heilige plek”, zei Clayton in een interview met Jazzism-journalist François van de Linde.

 

 

 

Trompettist Ambrose Akinmusire staat bekend om zijn kleurrijke en uitdagende albums. Hij probeert altijd nieuwe muzikale structuren en texturen uit. Dat maakt dat zijn albums soms bij eerste beluistering moeilijk te doorgronden zijn. Zijn jongste album On The Tender Spot Of Every Colloused Moment werd genomineerd in de categorie Beste Jazzalbums van het jaar. Jazz is niet alleen om te behagen, begreep recensent Dick Hovenga.

Lees verder 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »