Menu Sluiten
Gerald Clayton

Gerald Clayton: Eindelijk de eerlijkheid van een liveoptreden

“Het is een heilige plek”, zegt Gerald Clayton. In de historische jazzclub Village Vanguard in New York nam de pianist zijn livealbum Happening op.

Gerald Clayton is geboren in Utrecht maar opgegroeid in Los Angeles. Zijn indrukwekkende cv bouwde hij op in jazzmekka New York. Tegenwoordig woont hij weer in Los Angeles waar hij hippe progressieve jazz speelt.

Met zijn heldere tenorstem aan de telefoon, een instrument dat lange zinnen vrijwel zonder hapering tot lucide eindes brengt, komt Clayton over als een evenwichtig persoon. Ook in zijn solo’s, hoe zwierig en breedsprakig die ook uitwaaieren langs de curves van de spanningsboog, zit een weldadige balans. Dat blijkt ook uit Happening: Live At The Village Vanguard. De muziek van Claytons kwintet heeft een gelaagde en intense puls, waarop het interactieve drietal van Clayton en de saxofonisten Logan Richardson en Walter Smith vrij en expressief losgaan, of het nou op de uitgesponnen melodieën van Patience Patients is of klassiekers als Body And Soul en Bud Powells Celia. De Village Vanguard is voor een jazzmuzikant wat Wembley is voor een voetballer, het Hollandse landschap voor een schilder. Legendes hebben er hun onuitwisbare stempel gedrukt op de muziek: Sonny Rollins, John Coltrane, Bill Evans, Miles Davis en Thelonious Monk. Het befaamde Thad Jones/Mel Lewis Orchestra. Niet de minsten.

Clayton: “De Village Vanguard is een heilige plek. Ik voel me gezegend dat ik er al zo vaak heb mogen spelen en als het ware deel van de Vanguard-familie ben geworden. Ik wilde nou eindelijk eens de eerlijkheid van een liveoptreden vastleggen. Live spelen is tenslotte wat ik jaar in jaar uitdoe. Is mijn bijdrage aan Charles Lloyds liveplaat 8: Kindred Spirits de inspiratie voor dit project? Nou, die telt zeker mee. Als iemand symbool is van de filosofie van livemuziek is het Lloyd wel. Wat hij doet, is heel intens en magisch. Maar ik draag de wens al sinds de middelbareschooltijd met me mee.”

Dit is een verkorte versie van het interview dat Francois van de Linden schreeft voor Jazzism 5-2020. Gemist? Check onze webshop voor losse nummers. 

What do you want to do ?

New mail

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »