Menu Sluiten

Dick Vennik (1940 – 2022)

Saxofonist Dick Vennik is overleden aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. In 1964 richtte hij samen met pianist Rein de Graaff het Rein de Graaff/Dick Vennik Quartet op. De Alkmaarder speelde ook bij de Skymasters en in het Metropole Orkest.

De Alkmaarder Dick Vennik speelde eerst klarinet in een harmonieorkest maar bekwaamde zich daarna met zelfstudie op de saxofoon. Sonny Rollins en later John Coltrane waren zijn grote voorbeelden. Opvallend genoeg behaalde hij zijn staatsexamen muziek als fluitist.

In 1962 leerde hij pianist Rein de Graaff kennen, toen beiden meededen aan het Loosdrecht Jazz Concours. Twee jaar later werd het fameuze Rein de Graaff/Dick Vennik Quartet opgericht. De groep bleef 25 jaar bestaan, tegen alle trends in. Het kwartet begon met pure hardbop in het kielzog van Dexter Gordon, Art Blakey en Johnny Griffin. Later kwam daar de invloed van de latere Coltrane bij en een vleug vrije improvisatie. Vennik distantieerde zich in 2005 overigens krachtig van freejazz: ‘Nihilistische, publieksmartelende, in wezen reactionaire kankerherrie’.

Modal Soul albumhoes

De saxofonist ontplooide zich als een drukbezet studiomuzikant, onder meer bij de Skymasters en het Metropole Orkest. Ook werkte hij met eigen groepen, zoals het kwartet Free Fair (met pianist Rob van den Broeck). De laatste jaren leed Vennik aan de ziekte van Alzheimer. Bij zijn uitvaart brachten oude maatjes Rein de Graaff en Eric Ineke een indrukwekkend eerbetoon.

Tekst: Coen de Jonge

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »