Menu Sluiten

Nieuw album Chapters van Kneebody hing aan zijden draadje

Met het nieuwe album Chapters trekt Kneebody de lijn door die de band insloeg met de ep By Fire.

Na het drukke festivalseizoen proberen de vier bandleden weer tijd voor Kneebody te maken. “Dat blijft lastig omdat we allemaal met verschillende bands en projecten bezig zijn”, legt saxofonist Ben Wendel uit. De ene helft woont in Los Angeles, de andere helft in New York. “Daarom hebben we de studiotijd verdeeld tussen beide steden. Voor de samenwerking met de vocalisten is dat ook handig, want zij wonen net zo verspreid over de VS als wij.”

Saxofonist Ben Wendel: “Chapters heeft nieuwe sound”
Volgens Wendel hoor je op Chapters een nieuwe, frisse sound. “Die overkwam ons nadat onze bassist Kaveh Rastegar in het voorjaar de band verliet om andere dingen te gaan doen. Hij had samen met trompettist Shane Endsley, toetsenist Adam Benjamin en mij Kneebody in 2001 opgericht. Drummer Nate Wood kwam daar later bij. Na zo’n lange tijd samen, voelde het vreemd om afscheid te nemen. We moesten goed nadenken of we zonder Kaveh door wilden. Het is vooral aan Nate te danken dat we doorpakten en Chapters hebben afgerond. Kaveh is nog wel op enkele tracks van het album te horen, maar Nate speelde de resterende baspartijen in.”

Muzikanten Kneebody in twintig jaar gegroeid
Volgens Wendel laat Chapters in alle facetten horen waar ze als muzikanten in de afgelopen bijna twintig jaar naartoe zijn gegroeid. “Dat heeft ook te maken met alle andere bands en projecten naast Kneebody en met de grote jazzhelden met wie we gespeeld hebben. Het heeft ons beter gemaakt dan dat we ooit verwacht hadden en heeft veel uitdagingen gebracht, omdat je vooruit wilt en niet in herhaling vallen.”
Ook buiten Kneebody is Wendel druk. “Vorig najaar heb ik met The Seasons een nieuw album uitgebracht. Verder ben ik in mijn huis in New York begonnen aan de serie Standards With Friends waarvoor ik bevriende muzikanten uitnodig om te improviseren. Ik zet de camera aan en we gaan spelen. De mooiste opnamen zet ik online. Mooi ook om jonge, nog niet bekende muzikanten of vocalisten een podium te geven. Op Chapters zingt nu bijvoorbeeld Michael Mayo, een heel bijzondere zanger die alles kan.”

Deel bericht

Laatste nieuws