Menu Sluiten

Chet Baker Top 10

De Beste 10 van Chet Baker

My Funny Valentine (album:Gerry Mulligan Quartet featuring Chet Baker, Fantasy )

Deze moet er natuurlijk bij, deze sensationele opname van september 1952. Het spel is nog zoekend, tentatief, maar deze instrumentele oerversie is nog altijd onweerstaanbaar.

I Fall in Love too Easily (album: Chet Baker Sings, Pacific Jazz)

Een song die werd geïntroduceerd door Frank Sinatra in de jaren-veertigfilm Anchors Away. In 1954 nam Baker het op, bij de aanvang van zijn eigen loopbaan als vocalist. Mooie ijle zang, zingen zoals je trompet speelt. Beetje droevig en toch optimistisch.

That Old Feeling (album: idem)

Van dezelfde plaat. Die trouwens bomvol zit met kleine juweeltjes. Soms teder, soms vilein, soms hartverscheurend.

Let’s Get Lost (album: Chet Baker Sings & Plays, Pacific Jazz)

Een sessie uit 1955, met onder meer pianist Russ Freeman en altsaxofonist Bud Shank, plus een roedel strijkers op een aantal songs. Dit stuk werd een signature song voor Chet.

But Not For Me (album: Indian Summer, Dutch Jazz Archives Series)

Chet Baker (en de gedoemde pianist Dick Twardzick!) in het Concertgebouw, 1955. Deze song keerde steeds weer terug in Chets repertoire.

For Minors Only (album: Playboys, Pacific Jazz)

Uit een enerverende plaat die werd gemaakt in 1956 maar pas in 1961 uitkwam. Met Phil Urso en Art Pepper. Een compositie van Jimmy Heath waarin Baker en Pepper heerlijk om elkaar heendraaien.

Solar (album: Chet Baker in New York, Riverside)

Voor wie ook wel eens een felle Chet Baker wil horen, op dit album uit 1958 voor zijn nieuwe platenlabel Riverside. Baker op de Miles Davis-toer. Aan de East Coast, dus hij moest flink aan de bak.

She Was too Good to Me (album: She Was too Good to Me, CTI/Columbia)

Een soort come back-album uit 1974. Een andere haardracht, een nieuwe start. Met Steve Gadd op drums en soms een stelletje strijkers.

Everything Happens to Me (album: Mr. B, Timeless)

In de studio van Max Bolleman, 1983. Een van de mooiste ballads uit het Great American Songbook, en Chet gaf er al zijn krachten aan. Lyrisch, dromerig, gerijpt.

Almost Blue (album: Memories – Chet Baker in Tokyo, King Record/Bellaphon)

Muziek van de legendarische trip naar Japan (1987) met o.a. John Engels en Hein van der Geyn. Een van de beste albums uit de laatste fase van Bakers leven. Kippenvel.

  

Coen de Jonge

Deel bericht

Laatste nieuws