Menu Sluiten
Home.S - Esbjorn Svensson

Recensie: Esbjörn Svensson – Home.S

Pianist Esbjörn Svensson, voorman van het invloedrijke Zweedse jazztrio e.s.t., liet na zijn plotselinge dood in juni 2008 veel materiaal achter. Pas tien jaar later kon zijn vrouw Eva het opbrengen naar de muziek te luisteren die Svensson enkele weken voor zijn noodlottige duikongeval schreef.

Samen met vaste e.s.t.-producer Åke Linton stelde ze vast dat het zowel muzikaal als technisch om hoogstaand materiaal ging. Svensson had de composities zelf in de kelder van zijn huis met geavanceerde microfoons opgenomen. Op Home.S. staan negen, vooral korte stukken van in totaal ongeveer 36 minuten. Ze kregen als titels letters van het Griekse alfabet, een verwijzing naar Svenssons passie voor astronomie en het ontdekken van nieuwe muzikale terreinen. Tegelijkertijd geven ze ruimte voor persoonlijke associaties.

Svenssons stijl is onmiddellijk herkenbaar: helder en puntig met watervlugge improvisaties en versieringen. De stukken worden zorgvuldig opgebouwd en klinken zeer transparant. Het draait meer om de harmonieën dan om de melodieën. Svensson houdt het meestal luchtig, maar ook altijd spannend: de noten zijn nergens voorspelbaar, gedoseerde dissonanten zorgen voor scherpe kantjes.

Soms is de echo van e.s.t. hoorbaar, zoals in het dynamische openingsstuk of het vertellende Eta. In Gamma duikt plotseling de blues op. Maar het zijn vooral invloeden uit de klassieke muziek die opvallen. Door de open klank, de doorlopende figuren en barokke trillers dringt zich vaak de associatie met Bach of Scarlatti op. Zeta doet met zijn repeterende patronen dan weer denken aan Beethovens Mondscheinsonate. Ongelooflijk mooi.

Svensson neuriet soms heel zachtjes mee. Ook hoor je af en toe bijgeluiden. Maar dit leidt niet af van de geweldige luisterervaring. Home.S. biedt prachtige muziek en is een zeldzaam document van de unieke stem die Esbjörn Svensson in de jazzwereld was.

Mathijs van den Berg

Esbjörn Svensson
Home.S.
ACT Music
Jazz
Cd/Vinyl

 

Deel bericht

Laatste recensies

Marc van Vugt

Marc van Vugt

The Lonely Coyote – Guitar Tales Baixim records Jazz Marc van Vugt, vaak op pad met zijn partner Ineke Vandoorn, is niet alleen gitarist maar

Lees verder »
Tom Skinner

Tom Skinner

Voices Of Bishara Brownswood Recordings Jazz Tom Skinner is niet alleen een origineel drummer maar ook een man die vanuit de Britse jazz een geslaagde

Lees verder »
Steven Brezet

Steven Brezet

World Traveller Circle9records World/Jazz De Nederlandse percussionist Steven Brezet brengt op dit album een mix van latin jazz en salsa dura ten gehore met invloeden

Lees verder »