Menu Sluiten
Home.S - Esbjorn Svensson

Recensie: Esbjörn Svensson – Home.S

Pianist Esbjörn Svensson, voorman van het invloedrijke Zweedse jazztrio e.s.t., liet na zijn plotselinge dood in juni 2008 veel materiaal achter. Pas tien jaar later kon zijn vrouw Eva het opbrengen naar de muziek te luisteren die Svensson enkele weken voor zijn noodlottige duikongeval schreef.

Samen met vaste e.s.t.-producer Åke Linton stelde ze vast dat het zowel muzikaal als technisch om hoogstaand materiaal ging. Svensson had de composities zelf in de kelder van zijn huis met geavanceerde microfoons opgenomen. Op Home.S. staan negen, vooral korte stukken van in totaal ongeveer 36 minuten. Ze kregen als titels letters van het Griekse alfabet, een verwijzing naar Svenssons passie voor astronomie en het ontdekken van nieuwe muzikale terreinen. Tegelijkertijd geven ze ruimte voor persoonlijke associaties.

Svenssons stijl is onmiddellijk herkenbaar: helder en puntig met watervlugge improvisaties en versieringen. De stukken worden zorgvuldig opgebouwd en klinken zeer transparant. Het draait meer om de harmonieën dan om de melodieën. Svensson houdt het meestal luchtig, maar ook altijd spannend: de noten zijn nergens voorspelbaar, gedoseerde dissonanten zorgen voor scherpe kantjes.

Soms is de echo van e.s.t. hoorbaar, zoals in het dynamische openingsstuk of het vertellende Eta. In Gamma duikt plotseling de blues op. Maar het zijn vooral invloeden uit de klassieke muziek die opvallen. Door de open klank, de doorlopende figuren en barokke trillers dringt zich vaak de associatie met Bach of Scarlatti op. Zeta doet met zijn repeterende patronen dan weer denken aan Beethovens Mondscheinsonate. Ongelooflijk mooi.

Svensson neuriet soms heel zachtjes mee. Ook hoor je af en toe bijgeluiden. Maar dit leidt niet af van de geweldige luisterervaring. Home.S. biedt prachtige muziek en is een zeldzaam document van de unieke stem die Esbjörn Svensson in de jazzwereld was.

Mathijs van den Berg

Esbjörn Svensson
Home.S.
ACT Music
Jazz
Cd/Vinyl

 

Deel bericht

Laatste recensies

Jan James

Time Bomb Blue Palace/Bertus Soul/Blues Medio jaren negentig was Jan James te zien en te horen op zowat elk bluesfestival van naam. Vervolgens bleef de

Lees verder »
Alfa Mist

Alfa Mist

Variables Anti- Records Jazz/Hiphop De Nederlandse presentatie van Variables vond enige weken geleden in Amsterdam plaats waar het volledige album gedraaid werd vergezeld van door

Lees verder »

Stan Mosley

No Soul, No Blues Dialtone Soul/Blues Zanger Stan Mosley (Chicago, 1952) draait vanaf begin jaren zeventig mee in het zuidelijk deel van het chitlin-circuit. Hij

Lees verder »