Menu Sluiten
Joäo Farinha & Fado ao Centro

Joäo Farinha & Fado ao Centro

Sim
Fado de Coimbra
Fado ao Centro Records/Xango Music
Zanger/componist João Farinha is een belangrijke vertegenwoordiger van de fado van Coimbra, die prachtige universiteitsstad in midden Portugal. De fado werd naar Coimbra gebracht door studenten en wordt alleen gezongen door mannen. De muziek klinkt veel breder dan de fado uit Lissabon, mede door de toevoeging aan de Portugese gitaar en de viola (Spaanse gitaar) van cello en violen. João Farinha heeft een diepe baritonstem. De dramatisch klinkende openingstrack Penelope is werkelijk prachtig net als Enigma, een fado corrido waarin Coimbra vergeleken wordt met een vrouw. Fernando Pessoa’s gedicht Sim (ja) is zeer ontroerend, klinkt door de melodielijnen van de violen als klassieke muziek uit Portugal en roept daarom associaties met die andere Portugese groep die fado mengt met andere Portugese stijlen: Madredeus!In Fado de Inês wordt de door Coimbra stromende Rio Mondego mooi door Farinha bezongen. Zo is elk lied op dit album een genot om naar te luisteren!
Rik van Boeckel

Deel bericht

Laatste recensies

Sigurd Hole

Sigurd Hole

Roraima Elvesang Worldjazz De Noorse contrabassist/componist Sigurd Hole heeft een directe connectie met de natuur, die hem inspiratie geeft om te musiceren en te componeren.

Lees verder »
Lucas Santana

Lucas Santana

Ambivalence Zennez Records Jazz Dat de composities van Lucas Santana gedreven worden door zijn gevoelens, weten we van zijn prachtige eerbetoon aan George Floyd op

Lees verder »