Menu Sluiten
El Khat

El Khat

Saadia Jefferson
Batov Records
World
El Khat is natuurlijk de plant die mannen in het Midden-Oosten kauwen als plezierig roesmiddel. Maar het is ook de band rond Eyal El Wahab, een muzikant uit Yemen, die in Tel Aviv een band heeft samengesteld met leden uit Irak, Polen en Marokko. ’t Is fijn om te horen dat er uit Yemen nog meer komt dan alleen moord, vernietiging en ellende, want daarover staat er al het een en ander in de krant. El Khat maakt gebruik van Arabische en Noord-Afrikaanse percussie en snaarinstrumenten maar is ook niet te beroerd om afval om te katten tot bruikbaar instrumentarium. Wat ze daarmee maken is een hypnotiserend amalgaam van trance-opwekkende chants, Ehiopisch aandoende orgels die herinneringen oproepen aan Mulatu Astatke en de inmiddels bij ons wel bekende desert blues. Saadia Jefferson tekent de lotgevallen van de ontwortelde wereldburger annex vluchteling, die overal en nergens thuis is, melancholisch, maar deep down van een kokende intensiteit.
Dietmar Terpstra

Deel bericht

Laatste recensies

Sigurd Hole

Sigurd Hole

Roraima Elvesang Worldjazz De Noorse contrabassist/componist Sigurd Hole heeft een directe connectie met de natuur, die hem inspiratie geeft om te musiceren en te componeren.

Lees verder »
Lucas Santana

Lucas Santana

Ambivalence Zennez Records Jazz Dat de composities van Lucas Santana gedreven worden door zijn gevoelens, weten we van zijn prachtige eerbetoon aan George Floyd op

Lees verder »