Menu Sluiten

Zeer dynamisch concert van Salif Keita

Voor een niet uitverkocht Carré bracht de inmiddels 70-jarige Malinese zanger Salif Keita een zeer dynamisch concert. Hij heeft aangekondigd te stoppen en zal geen albums meer uitbrengen, maar wel muziek blijven maken. 

Tekst: Rik van Boeckel, foto’s: Emmanuel Jambo (gemaakt tijdens het Koroga Festival, Nairobi)

(klik op de foto’s voor een vergroting)

Keita liet horen dat hij nog altijd goed bij stem is. De eerste twee songs bracht hij geheel alleen met gitaar, zittend op een stoel voor op het podium. Folon klonk werkelijk prachtig. Hij zat er als een ware West-Afrikaanse troubadour. Bij volgende nummers was zijn stem iets te hard. Zijn karakteristieke stemgeluid bleef ook toen de band zich bij hem voegde sterk doorklinken.

Met achtergrondzangeressen Olyza Zamati en Bah Kouyate, waarvan de laatste nog een solo kreeg; en daarnaast drums, conga’s, djembé, toetsen, gitaar, bas en een beatmaker met laptop; en de sprankelende klanken van de kora, de 22-snarige West-Afrikaanse harp, bespeeld door Mamadou Diabate. Als die een solo kreeg kon je je in West-Afrika wanen, de klank van het instrument past heel goed bij de mysterieuze muziek van Salif Keita die zoveel prachtige nummers heeft gemaakt waarvan hij een deel tijdens dit optreden liet horen. Zoals M’Bemba van het gelijknamige album.

Absoluut hoogtepunt was het ontroerende Yamore dat hij op het album Moffou (2002) zong samen met wijlen Cesária Évora, de Kaapverdische diva op blote voeten. Dit was zo mooi!

Het concert had een bijzondere dynamiek. Het begon dus heel rustig maar werd naarmate het vorderde pittiger. Helaas was de geluidsbalans niet altijd goed, Tegen het einde van het concert liet Keita de band net na het inzetten van een nummer even stoppen om het publiek te zeggen: bij Afrikaanse muziek moet je dansen.

En zo sprong het publiek in Carré in een mum van tijd uit de stoelen. Op een gegeven moment danste een aantal mensen op het podium , aangevuurd door djembé speler Molobaly Kone. Dit is in West-Afrika en tijdens West-Afrikaanse concerten in Nederland niet ongebruikelijk. Het was een feestelijke afsluiting van een zeer dynamisch concert.

Deel bericht

Laatste nieuws