Menu Sluiten

Video: Melody for Trayvon van Derrick Gardner & The Big dig! Band

Jazztrompettist Derrick Gardner (Chicago, 1965) is geinspireerd door de beste bop bands uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Hij speelde in de Count Basie Orchestra, The Smithsonian Jazz Masterworks Orchestra en bij Harry Connick jr.

In 1991 formeerde hij zijn eigen sextet, The Jazz Prophets, waarmee hij in april 2009 zijn meest recente plaat opnam, het veelgeprezen Echoes Of Ethnicity.

Still I Rise

Dezer dagen is Gardners jongste album verschenen, Still I Rise op Impact Jazz. Hij heeft het opgenomen met The Big dig! Band. Het is zijn eerste plaat met een grote band, en met Still I Rise zet hij zijn eerste schreden als componist en arrangeur.

De titeltrack is opgedragen aan de Amerikaanse hoogleraar, dichter en burgerrechtenactivist Maya Angelou, die schreef: You may write me down in history, With your bitter, twisted lies. You may trod me in the very dirt. But still, like dust, I’ll rise.

Trayvon Martin

Melody For Trayvon is door Gardner geschreven voor de jonge afro-amerikaan Trayvon Martin, die in 2012 volstrekt zinloos en ten onrechte werd doodgeschoten door een argwanende burgerwacht, terwijl hij na het boodschappen doen op weg was naar huis. De zaak leidde tot veel ophef, vooral omdat de dader aanvankelijk vrijuit ging.

Activisme

Gardner over de song: ‘’Ik zie mijn muziek als activisme. Ik probeer door middel van mijn spel het verdriet en de boosheid een stem te geven, en daarmee tot troost te zijn en te trachten deze zinloze wreedheid een halt toe te roepen. Voor de band was dit een bijzondere ervaring, we hebben de song in een take opgenomen, waarna we een paar minuten stil zijn blijven zitten. We hadden iets belangrijks gedaan…’’

(foto: Joe Oczerklewicz)

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »