Menu Sluiten

Video: Matthew Halsall – Joyful Spirits of the Universe

In de categorie ‘spiritual jazz’ is er een muzikant die er anno 2020 met kop en schouders bovenuit steekt: Matthew Halsall. Eind november verschijnt zijn nieuwe album, Salute to the Sun. Joyful Spirits Of The Universe is de eerste single.

Matthew Halsall (Manchester, 1983) haalde zijn inspiratie uit de muziek van Alice Coltrane, Pharaoh Sanders en ook wel Miles Davis, alsmede uit de triphop en de muziek van Cinematic Orchestra.

Halsall is van vele markten thuis. Hij is componist, trompettist, producer, DJ en oprichter van Gondwana Records, een label gespeicaliseerd in grotendeels experimentele jazz van jonge makers, eerst geconcertreerd rond Manchester, maar tegenwoordig ook actief in bijvoorbeeld België, Polen en de VS.

De muziek van Matthew Halsall zelf is geworteld in het noorden van de UK, maar wordt geinspireerd door invloeden van over de hele wereld.

Halsall heeft tijdens oefenjams in zijn thuisstad een frisse jonge band samengesteld, die bestaat uit   Matt Cliffe op fluit en sax, Maddie Herbert op harp, Liviu Gheorghe, piano, Alan Taylor drums en Jack McCarthy op percussie. Gebleven is bassist Gavin Barras, waarmee Halsall al geruime tijd samenwerkt.

Salute To The Sun is de opvolger van Into Forever uit 2015. Vorig jaar verscheen van Halsall het album Oneness, waarop hij vroege opnames van zijn band opnieuw uitbracht. Jazzism-recensent Dick Hovenga beoordeelde dat album als ‘essentieel voor Halsall-liefhebbers’.

(foto: Emily Dennison)

Deel bericht

Laatste nieuws