Menu Sluiten

Topavond in Leuven: Craig Taborn, Vijay Iver en Julian Lage

 

Klik op de foto voor een vergroting

De internationale topavond van Leuven Jazz was een double bill: het pianisten-duo Craig Taborn en Vijay Iyer met nadien gitarist Julian Lage.

Tekst: Georges Tonla Briquet, beeld Cindy De Kuyper

Taborn en Iyer behoren tot het kransje pianisten die op doorgedreven cerebrale wijze de grenzen van improvisatie steeds verder verleggen. Zeg maar gerust jazz om bij na te denken, erg veel na te denken zelfs. Dat is alvast zo op hun nieuwe cd ‘The Transitory Poems’.

Live werd alles nog eens extra uitvergroot. Beiden zaten tegenover elkaar aan de linkerzijde van hun respectievelijke piano. Niet echt verwonderlijk dat ze voor de meest donkere notenzijde van hun instrument kozen. In het midden van de set wisselden ze van plaats maar de ingesteldheid bleef dezelfde.

Ze overweldigden de zaal met telkens een lange flow van ideeën die ze beurtelings aanreikten. Na het concert vertrouwde Taborn ons hun geheime formule toe: ‘openness’. Het was alleszins een heuse “mindfuck”. Een optreden dat je als een “loop” zou moeten herbeleven om echt helemaal te doorgronden. Met de live opgenomen cd ‘The Transitory Poems’ kan dat.

Het verschil met Julian Lage en zijn trio kon niet groter zijn. Dit was een “feel good” concert maar wel van hoog niveau. Met de intro ‘Love Hurts’, de titeltrack van zijn gloednieuwe cd, was het even vrezen dat Lage zou opteren voor een gladde sound opgebouwd rond muzikale sixties memorabilia.

Al snel werd het duidelijk dat hij heel even zijn publiek op het verkeerde been zette. Wat volgde was een gebalde set boordevol virtuositeit en gedrevenheid waarin pop, jazz swing en bebop meesterlijk vervlecht zaten. Lage ontpopte zich als een veelzijdig gitarist die goed geluisterd heeft naar Hank B. Marvin, George Benson en John Scofield. Met dit trio (contrabassist Jorge Roeder, drummer Eric Doob) en dit programma verdient hij zowel op pop- als jazzfestivals een plaatsje hoog op de affiche. Het is vooral wachten op een surf en rockabilly vinylplaat van de man.

Vanaf vrijdag is er in Leuven nog de B-Jazz International Contest. Als afsluiter volgt zondag nog een hele reeks huiskamerconcerten. Leuven jazzstad? Tijdens dit festival helemaal.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »