Menu Sluiten

Tenorsaxofonist Houston Person ster van Amersfoort Jazz

Met de Amerikaanse tenorsaxofonist Houston Person heeft het jaarlijkse festival Amersfoort Jazz een ‘artist in residence’ van jewelste in huis gehaald.

Door: Dietmar Terpstra

Fotografie: Cees Wouda

Met zijn 83 jaar is Person een vertegenwoordiger van een uitstervend ras, die vele tientallen platen opnam, aan de zijde van Etta Jones, Buddy Tate, Horace Silver en Ron Carter, om er maar een paar te noemen.
Person beschikt over een romige, volle sound en een innemende podiumpersoonlijkheid, die hem breed inzetbaar maakt voor een scala aan stijlen. Hij is dan ook niet eenkennig, zoals bleek uit een interview dat hij onlangs gaf aan het AD.

”Veel mensen maken de vergissing dat jazz één bepaaalde muziekstijl is. Dat is niet het geval, met jazz kun je alle kanten op. Ik ben opgegroeid met gospel, soul, country music, en blues, en af en toe mag de muziek best rocken.”

Lees hier het interview met Houston Person in het AD: ”Bescheiden tovenaar op de tenorsax”

In Theater De Lieve Vrouw opende Person afgelopen donderdag Jazz Amersfoort, met een aangename show waar al deze eigenschappen volop aan bod kwamen. Hij had een ‘ace band’ meegenomen, met alleskunner Peter Beets op piano en diens broer Marius onverstoorbaar op bas. Gijs Dijkhuizen zou oorspronkelijk de plaatss achter de drums innemen, maar hij had zijn plek afgestaan aan niemand minder dan Eric Ineke.

Eric Ineke en Marius Beets (foto Cees Wouda)

Daar kon de liefhebber natuurlijk geen bezwaar tegen hebben.

Person betoverde de volle zaal onmiddellijk met zijn fijne allround jazz-geluid. Hij excelleerde onnadrukkelijk in zijn solo’s, maar deed ook geregeld een stapje terug als Peter Beets de schijnwerpers zocht, of als Ineke, zoals altijd schijnbaar achteloos, de zaak op prettige wijze trachtte te ontregelen.

Met eigen stukken,en een staalkaart uit de jazzhistorie, zoals tracks van Lester Young en Buddy Johnson, had Houston Person de zaal onmiddellijk in zijn zak. Op hoge leeftijd een professsional, en in die hoedanigheid een gedroomde ‘artist in residence’, voor organisator Alexander Beets, die vanwege zijn verdiensten voor het festival de Sint Jorispenning van de stad Amersfoort in onttvangsst mocht nemen.

Zangeres Vera Naus presenteerde samen met Sebastiaan van Bavel haar debuutalbum Young Heart in Café Miles, tijdens de Zennez Label Night.

(Later meer)

Deel bericht

Laatste nieuws