Menu Sluiten

Summer Jazz Leiden: ontspannen voor hipsters en rollators

Met de locatie van het festival zit het wel snor; dat is meteen duidelijk bij aankomst in De Leidse Hout, waar dit jaar de zesde editie van Summer Jazz plaatsvindt. Het is een bosrijk park aan de rand van de stad, waar op drie podia ruimte is voor muziek, dans en voordrachten.

Tekst en foto’s: Mark Bink

Breed publiek
Wat direct opvalt is dat de organisatie erin geslaagd is een breed publiek aan te trekken. Van ouders met hun kleine kinderen, via middelbare mannen tot hier en daar een hipster. Zelfs een dame met rollator zagen wij voorbij komen. Er heerst een ontspannen sfeer. Dit jaar is voor het eerst Het Kinderdorp georganiseerd, waar verschillende activiteiten plaatsvinden gericht op de jongste bezoekers. ‘Hier zijn de kids de baas!’, lezen wij op de website van het festival.

En de muziek?
Maar we komen voor de muziek, want daar gaat het hier om. Toch? Aan de line-up ligt het niet, want die is de moeite waard en redelijk gevarieerd. Het gaat van Roy Ayers, die zorgt voor een ongecompliceerde, steady funkende show, tot de abstractere, licht hypnotiserende grooves van Plaistow. Toch ontstaat gedurende de dag de indruk dat muziek niet de hoogste prioriteit heeft bij een groot deel van het publiek. Het festivalterrein lijkt op een ontmoetingsplek waar vrienden hebben afgesproken om bij te praten. De bands spelen meer een rol op de achtergrond en verzorgen de muzikale omlijsting. De concentratie die bepaalde acts vragen (Tourist LeMC, Plaistow) lijken veel mensen niet op te kunnen brengen. Echt storend wordt het nergens, omdat de sfeer ontspannen is en een groot deel van de festivalgangers tevreden lijkt met het verloop van deze dag.

Dat terwijl de organisatie wel goed lijkt te hebben nagedacht over de muzikale opbouw. Van de wiegende klanken van het internationale Banda Magda, waar de zon spontaan bij doorbreekt, gaat het naar het al meer uptempo werk van de sympathieke Belgen van Tourist LeMC, waarna het opzwepende, negenkoppige Zitakula uit Amsterdam het overneemt. De stevig funkende bassiste Nik West sluit hier goed op aan. En dan is het tijd voor de kers op de taart, de man die eerder deze week met name het Amsterdamse Bimhuis, maar ook TivoliVredenburg in Utrecht diep onder de indruk achterliet: Cory Henry, bekend als toetsenist van Snarky Puppy, samen met drummer Taron Lockett. Ook nu weer maakt het duo duidelijk muzikaal gezien tot de top te behoren. Een groot deel van de ouders met jonge kinderen is dan al vertrokken. Summerjazz Festival 2016, een ontspannen editie van een sympathiek en betaalbaar festival.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »