Menu Sluiten

Soulheld Charles Bradley overleden

Platenlabel Daptone Records heeft bekend gemaakt dat soulheld Charles Bradley op 68-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij laat een klein maar intens oeuvre van drie albums achter.  Na het overlijden van Sharon Jones vorig jaar is het label nu haar tweede icoon kwijt.

Charles Bradley brak in 2011 op 62-jarige leeftijd door met het album No Time For Dreaming. Daptone pikte de zanger op nadat hij jarenlang als James Brown-imitator zijn geld verdiende, na een zure jeugd waarin zijn moeder hem aan zijn lot overliet en zijn broer werd vermoord. Het succes wat hem op latere leeftijd ten deel viel, pakte hij dan ook op met alles wat hij in zich had. Samen met zijn band, die uit leden van de geweldige Menahan Street band bestond, ging hij al snel de hele wereld over en het succes waar hij zijn hele leven van gedroomd had, kreeg hij uiteindelijk na in zijn zestigers.

Bradley leefde vele jaren op straat, voordat Gabriel Roth (naast Neal Sugarman mede-eigenaar van Daptone Records) hem oppikte en naar wereldfaam begeleide. Hij speelde al snel op de grote wereldpodia en op alle belangrijke festivals. Zijn leven werd in een uitstekende documentaire/film vastgelegd: Soul of America gemaakt door Poull Brienn, in de tijd dat hij bezig was zijn debuutalbum op te nemen.

Tijdens het rouwen om Sharon Jones was al bekend dat Bradley kanker had, alleen was destijds nog niet te zien hoe ernstig het was en of er behandeling mogelijk was. Begin dit jaar werd zijn ziekte officieel bekend gemaakt omdat de wereldtour op zijn derde album Changes moest worden uitgesteld. De hoop dat de behandelingen hem van de kanker zouden kunnen verlossen bleken helaas niet voldoende.

 Het genot van succes dat hij de laatste jaren van zijn leven mocht proeven moet hem enorm goed gedaan en dankbaar gestemd hebben. Als geen ander muzikant ging hij er volledig voor, zowel in de studio als op het podium. Wij hebben hem onvergetelijke optredens zien geven.

Deel bericht

Laatste nieuws