Menu Sluiten

Songwriter Greg Allman mengde soul, blues, rock en gospel

In zijn huis in Savannah, Georgia is de karakteristieke southern rocker Greg Allman overleden. Hij is 69 jaar geworden. Met zijn Allman Brothers Band stond hij vanaf de vroege jaren ’70 van de vorige eeuw aan de basis van wat gemakshalve ‘southern rock’ werd genoemd.

The Allman Brothers Band was een waagstuk. In het zuiden van de VS was men destijds nog niet zo gewend aan bands waarin zwart en wit gebroederlijk op het podium stonden. Bovendien maakten de gebroeders Allman een unieke mix van soul, gospel, blues, country en rock, waarvan het genre-overschrijdende karakter tot dan toe ongekend was, en waarmee men het de luisteraar niet eenvoudig maakte.

 

Met fenomenale albums als Idlewild South, Eat A Peach en vooral de moeder aller live albums, At The Fillmore East, maakte de band diepe indruk op de liefhebbers van eerlijke, bluesgeorienteerde gitaarmuziek. Lang kon men evenwel niet genieten van het succes. Gitarist Duane Allman, ook te horen op Eric Clapton’s klassieker Layla And Other Assorted Love Songs, stierf al in 1972 aan de gevolgen van een motorongeluk.Hij had het vak geleerd in Muscle Shoals, waar hij werkte met Aretha Franklin en Wilson Picket.

Greg ging desondanks door op de ingeslagen weg, en maakte diepe indruk met songs als Melissa en Whippin’ Post. 

 Interview met Greg Allman in 2015: Muziek is kleurenblind

Greg Allman haalde vervolgens de kranten met buitenmuzikale activiteiten als campagnewerk voor presidentskandidaat Jimmy Carter, een veelbesproken huwelijk met Cher en toegewijd drank- en drugsgebruik. Niettemin bleef de band tot 2014 actief, toen onder meer Warren Haynes de band verliet. Eerder dit jaar stierf Butch Trucks, drummer en oprichter van de band, op 69-jarige leeftijd.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »