Menu Sluiten

Rotterdamse podia: ruim baan voor jong jazztalent

Drie Rotterdamse (jazz)podia, te weten LantarenVenster, de Doelen en BIRD, gaan meer ruimte bieden aan jong jazztalent. Het initiatief wordt financieel ondersteund door de gemeente Rotterdam.

Rotterdam is van oudsher een veelzijdige jazzstad, aldus de drie organisaties. ,,De stad biedt een uitgebreid netwerk van podia, programma’s, festivals en ondersteunende organisaties voor bekende en nieuwe artiesten. LantarenVenster, de Doelen en BIRD geven daar in de komende jaren een extra impuls aan met een nieuwe samenwerking. De drie podia slaan de handen ineen om talentvolle jazzmusici meer te ondersteunen en een podium te bieden.‘’

Broedplaats

LantarenVenster, de Doelen en BIRD bieden meer ruimte voor een programma dat zich met name richt op de ontwikkeling van (jonge) jazzmusici uit Rotterdam maar ook van elders. Nieuwe en avontuurlijke makers hebben een broedplaats nodig; podia om hun muziek te delen met het publiek en zich verder te ontwikkelen.

“Tijdens jazz en improvisatieconcerten van jong talent ontdekt de luisteraar nieuwe vormen, nieuwe ontwikkelingen en een nieuw geluid,” aldus Frank Bolder (LantarenVenster) namens de drie podia. “Bovendien zijn optredens voor artiesten vaak een springplank naar grotere zalen en een groter publiek. Als podia vinden we het erg belangrijk om niet alleen de gevestigde orde in huis te hebben maar juist de nieuwe toestroom van jonge makers ruim te ondersteunen.”

Nationaal Jeugd Jazz Orkest

Volgens Bolder gaat het nieuwe initiatief van start zodra de podia weer open mogen, na de lockdown. ‘’De boekingen die met deze subsidie worden ondersteund, worden vervlochten in de reguliere programmering van de drie podia.’’

Voor LantarenVenster staan in elk geval onder meer de volgende artiesten op het programma: Rik van den Bergh Kwartet (dit stond oorspronkelijk gepland voor 6 februari, nieuwe datum volgt), Nana Adjoa (wordt waarschijnlijk verplaatst naar 14 mei), Petros Klampanis Trio (27 mrt), Willem Romers (1 april, albumpresentatie In Contrast), Philippe Lemm Trio (2 apr), Espen Berg Trio (28 mei) en Mudita (datum nog niet bekend). Op 10 december speelt het Nationaal Jeugd Jazz Orkest.

Meters maken

Als beginnend muzikant moet je veel meters maken: componeren, repeteren en opnemen, maar ook live optreden voor publiek. De nieuwe samenwerking biedt een gegarandeerd aantal speelmogelijkheden aan jong talent dat aan het begin staat van een professionele carrière.

“De podia zorgen er gezamenlijk voor dat artiesten zich professioneel kunnen presenteren aan het publiek, en zo hun kunst verder kunnen ontwikkelen”, zegt Mirella Boumans (de Doelen). “Een echte Rotterdamse samenwerking waarmee we onze krachten en kennis bundelen”. Door de samenwerking en de subsidie wordt een belangrijke stap in de persoonlijke ontwikkeling van Rotterdamse jazzmusici en Rotterdamse jazz goed geborgd.

Extra geld

De Rotterdamse cultuurwethouder Saïd Kasmi ondersteunt de samenwerking van harte en heeft in het kader van het Cultuurplan ’21 – ’24 extra financiële middelen beschikbaar gesteld. Saïd Kasmi: “Ik vind het erg belangrijk dat jonge makers in de komende jaren meer ruimte krijgen en de Rotterdamse zalen hun deuren wijd openzetten voor talent. Met dit initiatief geven we daar vorm aan en ik hoop dat hier grote namen uit voortkomen!”

(Foto Yannick Hiwat: Joke Schot)

Deel bericht

Laatste nieuws