Menu Sluiten

Re-issue albums van Charles Mingus en Donald Fagen

De stroom heruitgaven van belangrijke muziek uit het verleden lijkt haast onstuitbaar. Zo verscheen van Charles Mingus de ruim twee uur durende registratie Mingus At Carnegie Hall. Steely Dans Donald Fagen komt met The Nightfly Live, de liveversie van zijn debuut uit 1982. 

Boxset van Mingus Live At Carnegie Hall

Sterk in het oog springend is een prachtige box met twee cd’s (of een nog mooier pakket in vinyl met drie platen) die door de forma Atlantic/Run Out Groove is uitgebracht met muziek van bassist Charles Mingus. Deze zou zo kunnen meedingen naar een Grammy of Edison. Het gaat om het complete concert dat Mingus op 19 januari 1974 in de fameuze Carnegie Hall deed. Daarvan was al eerder een gedeelte op de plaat Mingus at Carnegie Hall gezet. De enerverende jamsessie met Perdido en C Jam Blues, een fragment waarin we vooral enkele gastsolisten hoorden. Dat waren de gerenommeerde blazers John Handy (altsax), Rahsaan Roland Kirk (tenorsax, stritch) en Charles McPherson (altsax).

Nu is die uitgave na 47 jaar met twee platen uitgebreid. Daarop kunnen we de eerste helft van dit concert eindelijk meemaken, een aanloop die sommigen misschien wel aantrekkelijker vinden dan de behoorlijk drukke climax op het eind. Die vier stukken met het toenmalige sextet van Mingus geven eigenlijk een betere blik op wat de bassist toen bezighield. Het gaat om drie toen al klassieke composities: Peggy’s Blue Skyligyht, Celia en Fables of Faubus, plus een aantrekkelijk funky stuk van pianist Don Pullen, Big Alice. De vaste leden kregen ook ruim baan: trompettist Jon Faddis, baritonsaxofonist Hamiet Bluiett en drummer Danny Richmond. George Adams was zo te horen een groot liefhebber van citaten; in Celia weeft hij met gemak stukjes Ol’ Man River en Hello Young Lovers door zijn solo. Het markante baritongeluid van Hamiet Bluiett valt ook sterk op. Niet lang hierna verdween Bluiett bij Mingus, want een soepele werkgever was hij zeker niet.

Donald Fagen: The Nightfly Live

Ook nieuwsgierig maakt een nieuwe release van zanger Donald Fagen, The Nightfly Live. Hoe zat het ook alweer? Fagen maakte zijn debuut in 1982 met het trendsettende album The Nightfly. Een ingenieus solowerkstuk dat behoorlijk moeizaam tot stand kwam. Zo kregen ze last van storingen door de metro en van de enorme stank door een dode rat in een afvoerbuis. Ook waren er veel technische problemen, want dit zou een van de eerste digitale albums worden. The Nightfly had veel succes (7 Grammy-nominaties) en werd een cultobject voor audiofielen. 40 jaar later heeft Fagen besloten het album te herscheppen door er een livewerkstuk van te maken. Knap, want zijn debuut dreef volledig op studiotechnieken. Hij gaat er uitgebreid met zijn groep Steely Dan mee op tournee.

Coen de Jonge

Fotocredit: Wikipedia/Tom Marcello

Bekijk een liveopname van Donald Fagen met The Nightfly:

 

Deel bericht

Laatste nieuws