Menu Sluiten

Premières van Jim Hall en Jimmy Raney

Op 4 juni 2014 wordt aan het Theater aan het Vrijthof in Maastricht jazzgeschiedenis geschreven.

Op locatie AINSI worden twee verloren gewaande hoogtepunten uit de zogeheten Third Stream-beweging van de jazz weer ten gehore gebracht, jaren nadat ze door de componisten zelf op de plaat zijn gezet: Piece for Guitar and Strings (1960) van Jim Hall (Europese première) en Four Pieces for Guitar Quintet (1957) van Jimmy Raney (wereldpremière).

Deze composities die jazz en gecomponeerde muziek combineren werden een aantal jaren geleden door jazzgitarist/componist Joep van Leeuwen teruggevonden. Van het stuk van Hall werden de handgeschreven partijen in de bibliotheek van Gunther Schuller teruggevonden en met toestemming van Jim Hall aan Joep van Leeuwen gestuurd om er een partituur van te reconstrueren. Werner Herbers bleek een uitgave van het stuk van Raney te hebben waarna Van Leeuwen ook daar een partituur van kon maken. Jim Hall heeft zijn stuk na de opname nog wel live gespeeld in de VS. Raney’s oudste zoon Jon, heeft verzekerd dat zijn vader het stuk live nooit gespeeld heeft.

De uitvoerenden zijn: Joep van Leeuwen (gitaar & composities), Justin van Uum (contrabas) en het Leonardo strijkkwartet: 1e viool: Kristina Rimkeviciute (Litouwen) / 2e viool Claudia Boumans (Nederland) / altviool: Frans Vermeulen (Nederland) / Cello: Rolando Fernanadez Lara (Mexico) / extra altviool : Artur Mouradian (Portugal)

 

Deel bericht

Laatste nieuws