Menu Sluiten

Pianist Ramón Valle brengt ode aan 20 jaar Nederland

Ramon Valle’s nieuwe programma Boundless Forces is een ode aan de 20 jaar dat hij in Nederland woont en werkt.  Met zijn band neemt Ramón Valle je mee op een muzikale reis waarin hij zijn Cubaanse roots en Europese inspiratie verweeft met invloeden uit de hedendaagse jazz, klassieke muziek en popcultuur. In zijn band onder meer Typhoon, Tineke Postma en Berenice van Leer.

Boundless Forces is van 3 december tot en met 12 december te zien in Ede, Amsterdam, Tilburg, Rotterdam en Utrecht. Voor meer informatie en exacte speeldata ga naar www.ramonvallemusic.com

In Havana

In 2019 sprak Rik van Boeckel de Cubaanse pianist voor Jazzism over zijn inspiratie en doelen.

Ramón Valle werd geboren als telg van een muzikale familie in Cuba. Op zevenjarige leeftijd begon hij met een pianostudie aan de Escuela Nacional de Arte in zijn geboortestad Holguin. Hij studeerde op het conservatorium van Havana klassieke muziek en jazz. In zijn virtuoze en dynamische spel hoor je die invloeden, maar ook de Cubaanse ritmiek, terug. Latinjazz kun je zijn muziek niet noemen.

Geen conga’s

Valle speelde op vijfjarige leeftijd al trompet en trad daarmee in de voetsporen van zijn vader. Op de muziekschool vonden hem echter te jong voor het instrument en hij stapte over op de piano. Valle: “Ik wil zingen via de piano; dat instrument zie ik als een koor, een orkest. Dan zoek ik de klankkleur op van de trompet, saxofoon, cello, viool en drums of andere. Conga’s gebruik ik niet omdat ik uitga van het klassieke jazzkwartet. Cubaanse muzikanten hoeven tenslotte niet altijd conga’s te gebruiken. Daarbij, ik wil niet in een categorie ondergebracht worden: ik speel vanuit mezelf.”

Chuco Valdés

Dat doet hij ook als hij muziek van andere Cubaanse musici speelt, zoals van de invloedrijke pianist Ernesto Lecuona (1895-1963) wiens composities zijn te horen op het album Danza Negra (2001). “Ik geef mijn eigen interpretatie aan zijn muziek, maak er mijn eigen verhaal van.” Ook de Cubaanse pianist Chucho Valdés was van invloed op Valle’s muzikale ontwikkeling. In Cuba bestudeerde hij diens werk zo grondig dat hij het kon naspelen. Valdés noemde Valle de beste van de nieuwe generatie pianisten en schreef de liner notes voor Valle’s eerste album Levitando (1993). “Ik heb hem bedankt voor zijn invloed. De laatste keer dat ik hem in Cuba ontmoette, zei hij dat ik met mijn album een nieuwe weg in de Cubaanse jazz heb geopend. Levitando wordt nu door veel jonge muzikanten wereldwijd gespeeld.”

Boundless Forces

 

Deel bericht

Laatste nieuws