Menu Sluiten

Pianist en jazz-ambassadeur Barry Harris (91) overleden

De Amerikaanse pianist, arrangeur en componist Barry Harris is op 8 december overleden. Harris wordt wereldwijd gezien als een invloedrijk jazzleraar en bewaker van de bebop.

Harris groeide op in Detroit, waar zijn moeder pianist was in de kerk. Toen hij vier jaar oud was, leerde zij hem pianospelen. Samen met onder andere de gebroeders Elvin, Hank en Thad Jones zou Harris later onderdeel worden van de jazzexplosie die in de jaren veertig en vijftig in zijn thuisstad plaatsvond.

Parker en Davis
Harris was een exponent van de door Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Bud Powell, Coleman Hawkins en Thelonious Monk ontwikkelde klassieke jazz-stijl. In 1954 werd hij huispianist van de Blue Bird Inn, de beste bebop jazzclub van Detroit, waar hij onder andere met saxofonist Pepper Adams samenspeelde en topmuzikanten begeleidde die via Detroit op doorreis waren. Harris werkte gedurende zijn carrière onder andere met Miles Davis, Roy Eldrigde, Lee Konitz en Letser Young.

Leven lang leraar
Harris gaf zijn hele leven gepassioneerd les aan studenten. Hij deed dat altijd op een onafhankelijke en ongebonden manier, zodat hij leerlingen van alle leeftijden kon bereiken. Op zijn dertigste volgde hij, op aandringen van saxofonist Cannonnball Adderley, de stroom van jazzmuzikanten die naar New York waren verhuisd. Hij verankerde zich daar in de muziekgemeenschap en gaf er bijna een halve eeuw lang wekelijks goedkope muzieklessen in scholen en gemeenschapscentra. De krant The New York Times omschreef hem daarom ooit als een éénpersoons jazzacademie. Ondertussen trad hij op in vooraanstaande jazzclubs over de hele wereld. Hij bracht vijfentwintig albums onder zijn eigen naam uit. Als sideman speelde hij bijvoorbeeld op albums van Dexter Gordon, Coleman Hawkins, Hank Mobley, Sonny Stitt, Cannonnball Adderley, Lee Konitz en Yusef Lateef.

Hall of Fame
Barry Harris werd gedurende zijn carrière veelvuldig onderscheiden voor zijn werk. In 2000 trad hij toe tot de American Jazz Hall of Fame, vanwege zijn prestaties en bijdragen aan de jazzwereld. Harris overleed in een ziekenhuis in New Jersey, één week voordat hij 92 jaar zou worden. Nadat zijn overlijden bekend werd gemaakt, eerden veel collega’s, waaronder Christian McBride, Jason Moran, Monty Alexander en Sheila Jordan hem op sociale media.

 

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws