Menu Sluiten

Pas verschenen: Jonge Man met Trompet, naar het leven van Bix Beiderbecke

Deze zomer is de Nederlandse vertaling verschenen van Young Man With A Horn. Het boek gaat over de jonge Rick Martin, die bij zijn oom en tante in Los Angeles woont. Maar eigenlijk gaat het over de opkomst en ondergang van de legendarische kornettist Bix Beiderbecke.

Na de dood van zijn ouders gaat de jonge Rick Martin bij zijn oom en tante in Los Angeles wonen. Ze zijn in de twintig en bekommeren zich nauwelijks om Rick, die dan ook zijn eigen leven leidt. Hij voelt al snel dat hij een innerlijke drang heeft om muziek te maken. Hij leert zichzelf eerst pianospelen en dan trompet, maar pas door de lessen van de briljante zwarte jazztrompettist Art Hazard wordt Rick een echte ster.

Obsessie

Het verhaal pulseert met de legendarische muziek die een tijdperk heeft bepaald. Rick is een muzikant naar wie je wel moet luisteren wanneer hij speelt, maar zijn liefde voor de muziek ontaardt in een obsessie. Hij drinkt excessieve hoeveelheden alcohol om nachtenlang door te kunnen gaan. Zijn talent en gedrevenheid zijn echter niet toereikend om zijn leven als mens en als artiest vorm te geven. Drankmisbruik en uitputting leiden uiteindelijk tot zijn vroegtijdige dood.

Eerste jazzroman

Jonge man met trompet wordt door velen beschouwd als de eerste jazzroman. Het boek was grensoverschrijdend door de beschrijving van de vriendschappen die Rick Martin heeft met zijn zwarte medemusici.

Dorothy Baker haalde haar inspiratie voor Young man with a horn (1938) uit het kunstenaarschap – maar niet het leven – van de legendarische trompettist Bix Beiderbecke. Na dit succesvolle werk schreef Baker nog slechts drie boeken: Trio, Our Gifted Son en Cassandra at the Wedding.

Jonge man met trompet van Dorothy Baker is in een vertaling van Harm Damsma en Niek Miedema verschenen bij Uitgeverij Van Maaskant Haun.

Deel bericht

Laatste nieuws