Menu Sluiten

Optreden voor 30 mensen? Vooral doen!

“Wie zit er eigenlijk nog op je te wachten? Doet mijn muziek nog wel ergens toe?” Yuri Honing deed deze ontboezeming tijdens zijn eerste optreden sinds de entree van Corona. “Fijn dat ik hier weer sta.”

Optreden voor een handjevol publiek is niet direct het ideale beeld. Maar als je een nieuw album hebt geproduceerd en je kunt er niet mee naar buiten, zoals gebeurde bij Yuri’s albumrelease-tour Bluebeard, dan is dat frustrerend.

Op donderdag 22 oktober speelde ook het Tijs Klaassen Quintet eindelijk op Podium JIN in Nijmegen. In het kader van Keep an Eye The Record Award kreeg het Tijs Klaassen Quintet een tour langs enkele Nederlandse podia aangeboden. Het concert in Nijmegen stond oorspronkelijk gepland op 8 april maar werd naar oktober verplaatst. Tijs Klaassen hierover: “In deze tijd mis je vooral de urgentie en de intimiteit van een optreden. Samenspelen in een oefenruimte is heel anders dan het podium op kunnen. Vooraf was ik wat huiverig; er komen wellicht minder mensen op af. Iedereen wordt toch wel terughoudender. Maar wat we ervaarden was erg positief. Een goede en gezellige zaalindeling geeft je toch het gevoel voor een publiek te spelen. En je laat zien dat het veilig kan. En een optreden inspireert ook om een nieuw stuk te schrijven en uit te voeren. Voor ons was dit erg belangrijk. ”

Het concert is in samenwerking met de Vereniging van Jazz en Improvisatiemuziek Podia (VIP), al jaren de drijvende kracht achter de Young Vip Tour, opgezet. Het Tijs Klaassen Quintet speelde alle nummers van hun laatste album Clavius. En het was niet alleen voor de musici fijn om te spelen. Het publiek luisterde vol overgave. Ondanks dat het beperkte aantal toeschouwers niet in staat was een daverend applaus te produceren, was de waardering groot.

Dus: houd vol, ga door als het even kan!

Emil Roes

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »