Menu Sluiten

North Sea Jazz 2015: een voorproefje

Om vast wat in de stemming te komen hebben we wat niet te missen artiesten op NSJ 2015 voor je op een rijtje gezet. Om te beginnen uiteraard met the big man himself, Han Bennink!

Han Bennink
Wat moeten we nog over hem zeggen, wat niet allang gezegd is over Han Bennink? The elder statesman of Dutch jazz? Tikje corny. Bennink is artist in residence tijdens NSJ 2015, en dat betekent dat-ie mag doen waar hij zin in heeft. Maar ook dat is niks nieuws, dat heeft hij altijd al gedaan. Ga ’t maar beleven, en verbaas je.

Joni’s Jazz
Met Joni Mitchell’s gezondheid gaat het niet geweldig, maar haar muziek blijkt eeuwigheidswaarde te hebben. Dat vinden ook Chaka Khan, Michael Kiwanuka, Terence Blanchard en drummer extra ordinaire Brian Blade, die haar een hommage komen brengen.

D’Angelo & The Vanguard
Plotseling was daar, na lange tijd, maar vroeger dan gepland, het nieuwe album van D’ Angelo en zijn band The Vanguard, Black Messiah. Vol pretentie, uiteraard, maar waarom mag een man geen ambitie hebben? Verwacht soul, funk, jazz en wat al niet. ’t Kan zijn dat de man wat laat aantreedt, maar wees er zeker van dat over zijn show wordt nagepraat!

Candi Staton
Life Happens heet het album dat de fenomenale soulzangeres Candi Staton eind vorig jaar uitbracht. Het is een staalkaart aan stijlen en mogelijkheden die de zangeres al sinds haar jonge jaren bij Muscle Shoals tot in de puntjes beheerst. Luister. Huiver!

Sergio Mendes
Al ongeveer een halve eeuw is Sergio Mendes een constante factor in de populaire Braziliaanse muziek. Hij bracht de bossa nova naar een wereldwijd publiek en ligt vast verankerd in het collectieve muzikale geheugen van een ieder die wel eens een Arbeidsvitamine tot zich heeft genomen dankzij het onweerstaanbare Mas Que Nada.

Jett Rebel
Jett Rebel a.k.a. Jelte Tuinstra is waarschijnlijk het beste dat de Nederlandse pop- en rockmuziek in de laatste jaren is overkomen. De man is een ongeleid projectiel, dat zich maar moeilijk schikt naar de wetten van de muziekindustrie. En dat maakt hem bij uitstek geschikt voor een jazzfestival, want hij kan alles.

Geinspireerd door ‘the good lord, wine, whiskey and women’ maakt Reverend Shine Snake Oil Co. een verduiveld spannende vorm van rhythm & blues met een flinke knipoog naar de traditionele spirituals. Het kwartet voegt aan haar muziek Afrikaanse ritmes, dissonante punkklanken, bluegrass, folk, jazz en rock toe. Het geheel heeft zo nu en dan het karakter van een rauwe jamsessie.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »