Menu Sluiten

NN North Sea Jazz Downtown: de highlights

North Sea Jazz trekt op 9, 10 en 11 juli eenmalig de stad in. Onder de noemer NN North Sea Jazz Downtown zijn er concerten in Bird, de Doelen, LantarenVenster en RTM Stage, de nieuwe concertzaal in Rotterdam Ahoy. Programmeurs Michelle Kuypers en Sander Grande lichten het programma toe.

“Toen bleek dat we toch nog iets konden gaan organiseren in het North Sea Jazz weekend, zijn we gelijk aan de slag gegaan. Ons doel was om een mooi en relevant programma samen te stellen met Nederlands en Europees talent, maar wellicht ook musici uit de Verenigde Staten die toch de oversteek durven te maken. Dat is gelukt.

Cecile McLorin Salvant ©Wikipedia/Schorle

We zijn blij dat we de grote stem van de nieuwe jazzgeneratie, Cécile McLorin Salvant, hebben kunnen programmeren in een mooie intieme setting met haar vaste pianist Sullivan Fortner. Eveneens Amerikaans is José James, die een samenwerking aangaat met Metropole Orkest onder leiding van Miho Hazama, een rijzende ster die opereert vanuit New York. James presenteert de beste songs uit zijn oeuvre met het beroemde 55-koppige tellende orkest. Dat is een dag eerder al te zien met het tijdloze werk van Burt Bacharach, gezongen door één van zijn favoriete vertolksters, Trijntje Oosterhuis, onder leiding van de bejubelde Amerikaanse arrangeur en dirigent Vince Mendoza. De uit de New Yorkse jazzscene afkomstige gitarist Kurt Rosenwinkel komt in een trio met geweldenaar Gregory Hutchinson op drums. Topbassist Richard Bona ontmoet de jonge Cubaanse pianogigant Alfredo Rodríguez, latin pianist Gonzalo Rubalcaba nodigde vocaliste Aymée Nuviola uit voor een gezamenlijk project. Nuviola wordt wel de Celia Cruz van deze eeuw genoemd; een duo om naar uit te kijken.”

Éminence grise

“Maar ook Europa is rijk vertegenwoordigd. De Franse ‘éminence grise’ Michel Portal is 85 geworden, maar klinkt vitaler dan ooit! De meester op onder meer de basklarinet omringt zich met jonge, gerenommeerde Europese cracks: Nils Wogram op trombone, Bojan Z op piano en keyboards, Bruno Chevillon op contrabas en Lander Gyselink op drums.

Supergroep

Aartsvaders uit de Nederlandse impro- en jazzscene Ronald Snijders en Hans Dulfer zijn speciale gast bij The Quartet-NL, een supergroep met musici uit drie generaties: Han Bennink (drums), Ernst Glerum (bas), Benjamin Herman (sax) en Peter Beets (piano).

Tigran Hamasyan ©Wikipedia/Vahan Stepanyan

De Armeense pianist Tigran Hamasyan bracht afgelopen jaar een prachtig album uit, The Call Within, en verheugt zich erop om dit album eindelijk live te presenteren. Nabou Claerhout, een Belgische jonge tromboniste die ook componeert en arrangeert, is een van de nieuwe talenten die we graag tippen. Ze stond eerder al op onder meer London Jazz en Gent Jazz, waarna de pers haar roemde om haar solo’s en bestempelde als artiest om in de gaten te houden.”

Op het snijvlak

“Alternative soul, een genre dat de laatste jaren hoge ogen gooit vanwege de artistiek vernieuwende keuzes, is vertegenwoordigd door de Vlaamse Selah Sue, de eigenzinnige Gino-Cochise, zangeres Gaidaa met haar lome beats waarop zij soul, R&B en jazz verkent en songwriter, zanger en producer Benny Sings, die op zijn nieuwste plaat samenwerkt met onder meer Tom Misch. Het Belgische ECHT! en het Nederlandse duo Niels Broos X Jamie Peet bevinden zich op het snijvlak tussen de progressieve jazz en elektronische muziek.

Oude favorieten gestreamd

Tenslotte wordt tijdens het weekend op de North Sea Jazz website een aantal legendarische concerten uit de tv-archieven van het festival gestreamd. Een uitgelezen kans om weer eens te genieten van oude favorieten als Sarah Vaughan, Dexter Gordon, Brecker Brothers, James Brown, D’Angelo en nog veel meer!”

Voor een overzicht van alle concerten en informatie, zie www.northseajazz.com.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »