Menu Sluiten

Nieuw festival Rockit in Groningen met Herbie Hancock

Onder de naam Rockit! presenteert De Oosterpoort in Groningen komend najaar een mix van progressieve jazz met crossovers naar experimentele pop, rock, alternative music en hedendaags gecomponeerde muziek.

Eerste grote headliners zijn: Herbie Hancock, BADBADNOTGOOD, Shabaka & the Ancestors, Jeff Parker & Rob Mazurek, Donny McCaslin Group en duo Ben van Gelder/Reinier Baas. Het festival vindt plaats op 11 november van dit jaar.

 

Nieuw, grensoverschrijdend festival
Rockit is een nieuw, avontuurlijk en grensoverschrijdend festival vol versmeltingen van genres en stijlen. De bezoekers van het festival kunnen rekenen op een spannende mix van rijzende sterren en gevestigde namen, met pionier Herbie Hancock als inspirator.

Rockit ontleent zijn naam aan Hancock’s gelijknamige monsterhit uit 1983. Dit nummer was destijds baanbrekend als mix van funk, jazz, hiphop, dance en een vleugje rock.

Het festival wordt georganiseerd door De Oosterpoort in samenwerking met North Sea Jazz. Op de verschillende podia worden maar liefst achttien acts geprogrammeerd.

Eerste namen Rockit bekend
De eerste namen van de line-up zijn die van echte grensoverschrijders, die jazz laten versmelten met bijvoorbeeld hiphop, pop en rock. Zo is Jeff Parker bandlid van de post-rockgroep Tortoise, werk(t)en de jonge honden van BADBADNOTGOOD met rappers Ghostface Killah en Mick Jenkins en is saxofonist Donny McCaslin te horen op David Bowie’s Blackstar. McCaslin krijgt overigens tijdens het aankomende North Sea Jazz Festival de prestigieuze Paul Acket Award uitgereikt en wordt door kenners gezien als het best bewaarde geheim van de moderne jazz.

Naast de genoemde namen staan er nog meer mooie acts op het programma, die de komende maanden bekend worden gemaakt.

Herbie Hancock
Pianist en componist Herbie Hancock heeft een weergaloze carrière achter de rug en tourt nog altijd succesvol de wereld rond. De Amerikaan, ontdekt in 1960 door trompettist Donald Byrd en drie jaar later onder de hoede genomen door über maestro Miles Davis, heeft zich ontwikkeld als een pionier en belangrijke inspirator voor jongere generaties.

Donny McCaslin
Saxofonist Donny McCaslin is een muzikant die geen genre schuwt, bekend staat om zijn progressieve fusion sound en werd genomineerd voor twee Grammy’s voor zijn uitmuntende bijdragen aan het Maria Schneider Orchestra. Hij staat al zo’n twintig jaar aan de top van de New Yorkse jazzscene, en breekt door mede dankzij het grote succes van David Bowie’s Blackstar en zijn eigen laatste album, Beyond Now (2016).

Kijk voor meer informatie over het festival en de line up op www.rockit-festival.nl. De kaartverkoop vindt plaats via de kassa van De Oosterpoort, en Plato Groningen, en start vrijdag 19 mei. Ticketprijs is € 47,50 ex € 3,50 servicekosten. Online kaartverkoop vindt plaats via www.rockit-festival.nl en Ticketmaster.nl

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »