Menu Sluiten

Nederlandse jazzmusic naar Zuid-Afrika

Half september reist een zestienkoppige delegatie jazzmusici en -professionals naar Zuid-Afrika voor het tweede deel van een internationale jazzuitwisseling, die wordt gepresenteerd onder de naam ‘Jazzexpeditie’.

Dertien van de beste Nederlandse jazzmuzikanten vertrekken naar Johannesburg om daar te spelen op o.a. het Joy of Jazz Festival in Zuid-Afrika. Uit meer dan 150 inzendingen is door jazz-icoon Cees Schrama, voorzitter van Stichting JazzNL, de selectie gemaakt van musici die mee gaan.

Alexander Beets, bestuurslid van stichting JazzNL, is jaren bezig geweest met het opzetten van de samenwerking met Zuid-Afrika. In mei was het eerste deel van de samenwerking zichtbaar en speelden tien Zuid-Afrikaanse muzikanten op Rabobank Amersfoort Jazz. Het tweede deel bestaat uit een retourticket voor dertien jazzmusici uit Nederland. De jazzexpeditie bestaat uit muzikale uitwisselingen en samenwerkingen in zowel Nederland als Zuid-Afrika, tussen artiesten, maar ook de rechtenorganisaties. Vertegenwoordigers van Sena en Buma Cultuur hebben een intensief programma met ontmoetingen en besprekingen met hun Zuid-Afrikaanse partners.

Op het Joy of Jazz Festival staan de Nederlandse musici prime time op het podium. Eén van de vocalisten die optreedt is Ntjam Rosie, met onder andere Hermine Deurloo, Jasper Somsen en Christian Pabst. Zij brengen het programma ‘Dutch Roots’. Daarnaast spelen Deborah J Carter en Paul van Kessel delen uit het succesvolle theaterprogramma New York Round Midnight, met artiesten als Ellister van der Molen, Florian Wempe, Efe Erdem en Sebastiaan van Bavel.

Er worden verder concerten gegeven in de vermaarde Orbit Jazz Club en het Afrikan Freedom Station in Johannesburg. Ook geven de artiesten twee workshops aan studenten van de UNISA, de universiteit van Zuid-Afrika. Saxofonist Rolf Delfos is musical director tijdens de expeditie.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »