Menu Sluiten
Ben van den Dungen

Nationaal Podiumplan: eerlijke gage voor iedere jazzmusicus

Per 1 juni treedt een nieuwe subsidievorm in werking, die een eerlijke gage voor jazz- en wereldmusici moet garanderen. Het Nationaal Podiumplan is een initiatief van saxofonist en ondernemer Ben van den Dungen, in samenwerking met een aantal collega-musici en rechtenorganisatie SENA.

,,Wat als eerlijke betaling voor jazz- en wereldmuziek muzikanten geen probleem zou zijn?’’ vroeg Ben van den Dungen zich af. Samen met een aantal musici en de  SENA werd het plan opgevat voor een nieuwe subsidievorm, die eenvoudig uitvoerbaar en toegankelijk moet zijn.

Het resultaat is een nieuwe subsidieregeling zonder uitgebreide aanvraagprocessen, zonder inhoudelijke toetsingen, die bereikbaar is voor iedere jazz- en wereldmuziekmusicus.

Fatsoenlijk betaald

Op 1 juni gaat het Nationaal Podiumplan van start, een nieuwe subsidieregeling voor concerten in het kleinschalige circuit. Het Nationaal Podium Plan matcht gages aan de Sena-norm van 265,- euro per persoon zolang een podium zelf minimaal de helft inlegt. Op die manier krijgen musici fatsoenlijk betaald en kunnen kleinere podia kwalitatieve concerten organiseren die anders waarschijnlijk niet mogelijk zouden zijn geweest.

Fair practice

Eerlijke betaling was voor de corona crisis al een hot topic. De Fair Practice Code zou een goede gage voor musici moeten garanderen, maar kleinere clubs kunnen geen 265,- euro per persoon betalen. Het Nationaal Podiumplan biedt daar een oplossing voor. Dat geeft podia wat meer lucht, maar helpt musici ook hun projecten levensvatbaar te maken.

Wel geld, geen gedoe

Een aanvraag doen is expres simpel gehouden. Via de website kunnen clubs en muzikanten zich eenvoudig inschrijven en binnen enkele minuten een aanvraag doen. Na een concert moet er bewijs overlegd worden dat het evenement heeft plaatsgevonden, door middel van een gezamenlijk ondertekende bevestiging na het optreden en dan wordt de subsidie via de website in een ogenblik overgemaakt. Kortom: wel geld en geen gedoe.

Meer informatie is te vinden op de website van het Nationaal Podiumplan

Deel bericht

Laatste nieuws