Menu Sluiten

McCoy Tyner overleden

De invloedrijke pianist McCoy Tyner is vrijdag overleden. Hij was een van de leden van John Coltrane’s fameuze kwartet in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Tyner is 81 jaar geworden.

Samen met Bill Evans, Herbie Hancock en Chick Corea wa Tyner een van de grondleggers van de moderne jazzpiano.

”McCoy Tyner zorgt voor de harmonieën, zodat ik ze kan vergeten”, zei Coltrane eens over hem. ”Hij geeft me vleugels en stelt mij in staat
op te stijgen.”

Nadat Tyner in 1965 de band van Coltrane had verlaten kreeg hij niet onmiddellijk succes. Maar na verloop van tijd zag iedereen wel in dat zijn werk van grote waarde was, en dat hij een van de beste jazzpianisten ooit was.

Hij maakte een groot aantal zeer gewaardeerde solo-albums, te beginnen met Inception (Impulse!), met Elvin Jones op drums en Art Davis op bas.

Hij speelde later bij andere groten, als Ike & Tina turner, Stephane Grapelli, Sonny Rollins, en nam platen op voor onder meer Verve, Blue Note en Impulse!.

McCoy Tyner was regelmatig te gast op North Sea Jazz, onder meer in 1981 met zijn kwintet, in 2009 met Bill Frisell en John Scofield en in 2012 met Ravi Coltrane.

Deel bericht

Laatste nieuws