Menu Sluiten

Mallorca Smooth Jazz Festival: Woodstock goes smooth jazz

Het Mallorca Smooth Jazz Festival is het enige smooth jazzfestival in het Europese Middellandse Zeegebied, in Sa Coma, aan de prachtige oostkust van het Spaanse eiland Mallorca.

Door Jolanda de Bruin, foto’s Bianca Berger

(klik op de foto voor een vergroting)

Midden in mei vond een zevendaags muziekfestival plaats, met unieke livemuziek in de exclusieve ambiance van het Protur Biomar Gran Hotel & Spa op Mallorca.

Op het podium worden enkele van de grootste en meest succesvolle internationale sterren van de contemporary en smooth jazz scene verwelkomd, zoals Rob Zinn, Chris Walker, Peter White, Bart Brandjes, Mezzoforte, Pieces of a Dream, Jeff Ryan, FOUR80EAST, Julian Vaugh, Steven Oliver, Marion Meadows, Eric Darius, Chieli Minucci, Oli Silk en DW3.

Het was alweer de achtste editie van het festival. Jazz-, soul- en funkfans van over de hele wereld komen hier jaarlijks heen om hun favoriete artiesten te zien en mensen te ontmoeten met dezelfde smaak en passie.

Het festival trekt jaarlijks bezoekers uit 25 landen. Juist doordat het kleinschalig is, er zijn ongeveer 800 gasten, is het in trek bij alle smooth jazz-liefhebbers. Tijdens dit festival heb je direct contact met artiesten en bezoekers. Je ziet dan ook dezelfde gezichten ieder jaar terugkeren, alsof je op een reünie bent.

Het festival is opgericht in 2012 door Christaan Bössner en zijn vrouw Sandra, beide met een visie. Smooth jazz is nog niet heel bekend in Europa en daar wilde ze verandering in brengen, door gelijksgestemde mensen van over de hele wereld bij elkaar te brengen en ‘een geweldige smooth jazz experience’ laten beleven. “Het is beetje een Woodstock-goes-smooth jazz gevoel,” aldus Bössner.

‘’Het is een zevendaags vakantiefestival met optredens bij het zwembad, een binnenpodium en een buitenpodium, dinner with the artists en jamsessies bij het zwembad. Daarnaast worden er ook excursies verzorgd, zoals een boottocht met optredens, excursies naar Palma de Mallorca en naar een bodega gecombineerd met een wijnproeverij.’’

Het festival begon op maandavond met een sfeervol optreden van de Engelse toetsenist en producer Oli Silk gevolgd door een show van de lokale band Saxophobia Funk Project. ’s Avonds werd het openluchttheater in gereedheid gebracht voor een optreden van Amerikaanse trompettist Rob Zinn en de Nederlandse zanger Bart Brandjes, vooral bekend van het programma The Voice in 2011. Hij bewees dat hij een geweldige zanger is, met zijn nummers trekt hij iedereen de dansvloer op.

Donderdagavond, na een “Cool By The Pool”-party met jamsessie’s van diverse artiesten was de beurt aan zanger Chris Walker, 22 jaar bassist en achtergrondvocalist in de band van Al Jarreau. Zijn show getuigde van een hoog muzikaal niveau.

Vrijdagmiddag was het tijd voor Four80East, met Lutz Deterra was op toetsen, Marcus Finnie op drums, Martin Feske op gitaar en Marius Goldhammer ondersteunde spelers als Eric Darius en Matthias Beckmann met Grover’s “Winelight”, Bart Brandjes zong “This Masquerade”, terwijl Pieces of a Dream-leden James Lloyd op toetsen en Curtis Harmon op drums een funk-versie van het ‘Flintstone-thema’ ten gehore brachten,

Vervolgens kwam de legendarische IJslandse band Mezzoforte, die in 1977 werd opgericht met bandleden Eybor Gunnarsson op toetsen, Johann Asmundsson op bas, Gulli Briem op drums en Fridrik Karlsson op gitaar, plus Jonas Wall op saxofoon en Ari Bragi Karason op trompet. De band was superstrak en speelde hun funky nummers als “Midnight Sun”, “Action Man” en “Spring Fever” .Ondanks het feit dat ze al zo lang bestaan speelden ze met veel vreugde en energie. Ze pakten uit met hun grootste hit “Garden Party” en kwamen met een toegift, “Rollercoaster”.

Al met al was dit festival een geweldige ervaring met geweldige muziek, veel plezier en ontmoetingen met mensen van over de hele wereld die dezelfde passie delen. Het Mallorca Smooth Jazz Festival vindt volgend jaar plaats vanaf 11 mei.

Meer info en tickets op  http://www.mallorca.smoothjazzfestival.de/

Deel bericht

Laatste nieuws