Menu Sluiten

Leuven Jazz: Fred Hersch & de Belgen

Vanaf 19 maart zorgt Leuven Jazz weer voor een jazzy lentegevoel. Het festival focust op online concerten, met als hoogtepunt de streaming Opening Night. Vanuit New York brengt pianist Fred Hersch een soloset rond zijn meest recente album Songs from Home, met eigen werk, standards en bewerkingen van popsongs uit de sixties.

Verder krijg je ook nog de premières van Cinema Paradiso ft. Jozef Dumoulin, Antoine Pierre en een blind date tussen Nabou Claerhout & Lynn Cassiers.

In maart 2020 viel de achtste editie van Leuven Jazz in het water vanwege de bekende redenen: de eerste lockdown startte immers op de openingsdag van het festival. Ook een jaar later zijn events met publiek nog niet haalbaar. Daarom is een online editie uitgewerkt.

Soapbox Gallery

Fred Hersch (Cincinnatti, 1955) is al decennialang een van de meeste innovatieve jazzpianisten, die kan bogen op een grote virtuositeit en fantasie. Voor Leuven Jazz brengt hij een soloconcert vanuit de Soapbox Gallery in New York, waarbij zijn recentste album Songs from Home centraal staat. De organisatie belooft ‘een warm, toegankelijk concert met eigen werk, standards en bewerkingen van popsongs uit de sixties’.

Naast de online show van Hersch zijn er die avond drie andere concerten, te weten  van drummer Antoine Pierre (Urbex, Next.Ape …) met zijn nieuwe soloproject VAAGUE voor het eerst voor een online publiek. Voor Cinema Paradiso ft. Jozef Dumoulin betekent dit concert de première van de gloednieuwe plaat Volume #2.

Nabou Claerhout

Verrassend belooft ook te worden het optreden van tromboniste Nabou Claerhout en vocalist/multi-instrumentalist Lynn Cassiers die trombone, zang en elektronica doen samensmelten. Zij brengen voor het eerst hun toepasselijk getitelde programma Blind Date #1.

Too Noisy Fish, het pianotrio van Peter Vandenberghe (piano), Kristof Roseeuw (contrabas) en Teun Verbruggen (drums), viert in 2021 zijn 10de verjaardag. Voor deze bijzondere gelegenheid verandert het trio in Too Many Fish. In deze XL-uitvoering krijgen ze de steun van auteur Dimitri Verhulst, trompettist Bart Maris, saxofonist Bruno Vansina, percussionist Philip De Jager en DJ Grazzhoppa. Zet je schrap voor een unieke trip vol hedendaagse muziek, exotica en free jazz!

Daarmee is de line up nog niet volledig. In maart en april volgen nog vijf streaming concerten door de B-Jazz International Contest. De internationale competitie voor jonge bands en muzikanten wordt dit jaar overgeslagen en vervangen door livestreams met de vijf recentste winnaars van de wedstrijd: Aishinka, Martin Salemi Trio, Daahoud Salim Quintet, Florian Favre Trio en Philippe Lemm Trio.

Elke winnaar wordt ook voorafgegaan door aanstormend Belgisch jazztalent.

De tweede festivalhelft is voorzien vanaf de maand mei. Leuven Jazz hoopt dan – met nog meer jazzpartners aan boord – opnieuw concerten mét publiek te mogen organiseren. Zo circuleren onder meer al de namen Dans Dans, Steiger, Rebirth::Collective ft. Tutu Puoane en An Pierlé Quartet. Uiteraard kunnen deze concerten enkel georganiseerd worden mits voorafgaandelijke versoepelingen door de overheid.

Programma en tickets voor de online shows zijn te krijgen via leuvenjazz.be. Voor een aantal shows, zoals met Fred Hersch en Eve Beuvens (27/3) dienen tickets te worden aangeschaft, de rest is gratis.

(Foto Tracey Yarad)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »