Menu Sluiten

Lee Ritenour en Dave Grusin denken nog niet aan pensioen

Lee Ritenour (68) en Dave Grusin (85) zijn niet bepaald generatiegenoten. De toetsen spelende platenbaas en “Captain Fingers” samen op één podium blijft een bijzonderheid.

Grusin, de man uit Colorado, produceerde al zijn eerste albums in 1962 en werd later een gevierd filmcomponist. Maar echt faam verwierf hij als medeoprichter van het legendarische jazzlabel GRP Records dat hij in 1978 samen met Larry Rosen de wereld in slingerde. Samen met platenbons Clive Davis werd het idee opgevat om een nieuw exclusief kwaliteitslabel te creëren. Talloze sterren zoals Dave Valentin, Gerry Mulligan, Dizzy Gillespie, Billy Cobham en Chick Corea maakten naam als uithangbord van GRP.

Fusionmeester Ritenour werd door Grusin een grote ster

Maar ook de fusionmeester Ritenour werd aan de hand van Grusin een grote ster. In 1985 namen Grusin en Ritenour samen het bejubelde werkstuk Harlequin op. Dat kwam niet uit de lucht vallen want Grusin speelde als toetsenman al mee op Ritenours platen vanaf diens debuut First Course dat in 1976 verscheen.

Voor Ritenour zegt de term ‘jazzgitarist’ niet zoveel. “Ik ben niet de jazzmuzikant die vooral standards speelt, waarbij het vooral gaat om te laten zien hoe goed je bent. Ik vind improviseren leuk maar dan wel vanuit een compositorische invalshoek. Het gaat bij mij en David uiteindelijk om de melodie. Ik weet nog dat Dave in 1978 mijn plaat Captain’s Journey produceerde. Zijn invloed op die plaat is erg groot. Daarnaast wist hij samen met mij altijd de beste Amerikaanse muzikanten binnen te halen. Los Angeles was in de jaren 70 en 80 een vergaarbak van de allerbeste muzikanten in de hele wereld.”

Dave Grusin is een alleskunner
Begin jaren 60 was Dave Grusin een gevierd filmcomponist. Maar zijn grote liefde voor jazzmuziek zorgde in 1978 voor een carrièreomslag. Samen met Larry Rosen besloot hij platenbaas van het door hen opgerichte label GRP te worden. Maar tussendoor bleef hij de filmmuziek schrijven voor krakers zoals Tootsie, The Graduate en The Milagro Beanfield War waarvoor hij een Oscar won. “Maar toen ik in 1985 samen met Lee Ritenour een Grammy Award won voor ons album Harlequin was dat één van de mooiste dagen in mijn leven.”

Je kunt het hele interview met Ritenour en Grusin lezen in de editie van Jazzism die nu uit is.  Neem hier een abonnement.

Vind je dit een leuk artikel? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang meer van dit soort artikelen rechtstreeks in jouw mailbox.

Deel bericht

Laatste nieuws