Menu Sluiten

Lee Konitz overleden ten gevolge van corona

Lee Konitz, de saxofonist die wordt beschouwd als de meest invloedrijke musicus op zijn instrument na Charlie Parker, is woensdag overleden.

Konitz was een van de laatste saxofonisten van zijn generatie die nog actief was. Hoewel zijn stijl niet in een woord kon worden omschreven, wordt hij wel gezien als vertegenwoordiger van de cool jazz.

Hij was van de school die propageerde dat “it’s possible to get the maximum intensity in your playing and still relax.”

Al in 1947 kreeg hij bekendheid, in de big band van Claude Thornbill, waarin hij treffend soleerde in Gil Evans’ arrangement van Yardbird Suite en andere Parker-composities.

Lennie Tristano

Niet veel later maakte hij deel uit van de kring rond Miles Davis, die verantwoordelijk was voor de historische opnames van Birth Of The Cool.

Van 1943 tot 1964 was hij af en aan verbonden met pianist Lennie Tristano.

Jazzkenner en Jazzism-journalist Hans Mantel schreef vanmorgen over Konitz: ‘’In de pakweg dertig jaar dat ik hem heb gekend was in muzikaal opzicht alles aan hem altijd verbluffend. Ik heb ook steeds de gelegenheid te baat genomen om van alles aan hem te vragen over zijn kijk op muziek. (…) Konitz deed zelf relativerend over zijn rol in de geschiedenis maar hij heeft vanuit de Tristano-school iets definitief monumentaals tot stand gebracht dat tot op de huidige dag actueel en van belang is voor het concept van zuivere en integere improvisatie, met spelen van werkelijk spontane, in-het-moment muziek, de hoge kunst van het werkelijk samenspelen en het zoeken naar de totale muzikale vrijheid.”

Lee Konitz was veelvuldig te gast op het North Sea Jazz Festival.

Volgens zijn zoon Josh Konitz is Lee in het Lenox Hill Hospital in New York City overleden. Hij leed aan een longontsteking, die het gevolg was van een besmetting met het corona-virus. Lee Konitz is 92 jaar geworden.

(foto: Hans Peter Schaefer/Wikipedia)

Deel bericht

Laatste nieuws