Menu Sluiten

Larry Coryell, jazzrockpionier, (1943 – 2017)

Sommigen noemden hemm The Godfather of Fusion, in elk geval was hij een van de pioniers van de jazzrock. Afgelopen weekeinde overleed hij in zijn slaap, op 73-jarige leeftijd.

In de twee dagen daarvoor stond hij nog op het podium in New York. 

Coryell was texaan van geboorte, maar groeide op in Seattle. Toen hij vier jaar oud was posteerde zijn moeder hem achter piano, maar de gitaar leek hem interessanter, en in zijn jonge jaren speelde hij in rockbands, terwijl hij privé-les kreeg.

Halverwege de jaren ’60 verhuisde hij naar New York, waar hij zich bekwaamde in klassiek gitaarspel, maar ook onder de invloed kwam van Chet Atkins en Chuck Berry. Ook The Byrds, The Beatles en Dylan vond hij interessant, en hij trachtte zowel rock als jazz in zijn stijl te incorporeren.

Dat was ook het moment dat hij interessen kreeg in psychedelica, en in 1969 samen met John McLaughlin het legendarische album Spaces opnam. Vanaf dat moment was zijn naam als gitarist gevestigd, en werkte hij met mensen als Billy Cobham, miles Davis, ron Carter en Chet Baker.

Coryell is altijd blijven optreden en opnemen. Zijn band The Eleventh House, een van de grote namen in de jazzrock, was geherformeerd, en voor juni dit jaar stond een nieuwe release in de agenda. Coryell laat een vrouw, vier kinderen en zes kleinkinderen achter.

In een komende editie van Jazzism meer over Larry Coryell en zijn grote invloed op de moderne jazz.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »