Menu Sluiten

John Clayton, Igor Butman blikvangers op Amersfoort World Jazz

Bassist John Clayton (USA) en tenorsaxofonist Igor Butman waren afgelopen weekeinde de blikvangers van de online editie van Amersfoort Jazz.

Door Dietmar Terpstra

Foto’s Cees Wouda

Het Amersfoortse jazzfestival, dat al vier decennia plaatsvindt in de middeleeuwse binnenstad, is door corona de afgelopen jaren danig van vorm veranderd. Vorig jaar vond het alleen online plaats, in november. Dit jaar is het festival zelfs in twee delen uiteen gevallen. In augustus speelde een hele rits jazzartiesten op plaatsen als De Observant, het voormalige klooster aan de rand van de binnenstad, op het plein aan de voet van de Onze Lieve Vrouwtoren en in het nieuwe cultuurcentrum Kosmik, dat onder leiding staat van Coen Witteveen (o.m. Typhoon, Brainpower).

De Russische saxofonist Igor Butman

Afgelopen weekeinde bood het musician’s paradise, zoals het festival graag door het leven gaat, onderdak aan de living legend John Clayton en aan de Russische stersaxofonist Igor Butman. Zij speelden in De Prodentfabriek, industrieel erfgoed dat is omgebouwd tot concert- en vergaderlokatie. De plek bood ook een uitstekende gelegenheid om de concerten te streamen. Zo waren de shows eveneens te zien via bijvoorbeeld de website van het gezaghebbende Downbeat.com.

Het orkest rond dirigent Henk Meutgeert en piano-virtuoos Peter Beets gaf vrijdag het startsein voor een energieke avond, waarin het spelplezier en de afwisseling centraal stonden. Zangeres Izaline Calister, graag geziene gast in Amersfoort en van alle markten thuis had geen opwarmronde nodig, ze liet meteen horen en zien waarom ze misschien wel de beste jazzzangeres van Nederland is.

Guest of honour John Clayton liet eerst met zijn versie van Whisper Not van Benny Golson horen dat hij een even onnadrukkelijk als virtuoos bassist is, waarna hij de plek van Meutgeert even innam om het orkest met thelonious Monk’s Evidence een flinke dot peper in de bips te steken. Saxofonist Butman was net die dag in komen vliegen vanuit Moskou, vandaar dat hij misschien nog wat moest wennen, maar toe hij en zijn instrument waren opgewarmd toonde hij zich een vaatje buskruit. Virtuoos en energiek is die man, kan hij nog eens terugkomen?

Jong talent krijgt altijd een prominente plek in de line up van Amersfoort Jazz, en daarom kon trompetistte en orkestlid Suzan Veneman een voorproefje van haar binnenkort te verschijnen nieuwe album laten horen, en kreeg ook de jonge Poolse gitarist Jakub Mizeracki de kans te tonen dat hij een begenadigd muzikant is.

Jakub Mizeracki

Tijdens de dezelfde avond nam het Amersfoort World Jazz Festival, zoals het evenement vanaf dit jaar heet afscheid van hoofdsponsor Rabobank, die jarenlang naamgever was. Dat gebeurde volgens festivaldirecteur Alexander Beets overigens in goede harmonie. Of er een nieuwe hoofdsponsor komt, of dat er andere bronnen worden aangeboord is niet bekend gemaakt. Het festival vindt vanaf komend jaar plaats in augustus, waarschijnlijk in het tweede weekeinde van die maand. Ook dat zal weer een hybride versie zijn, het blijkt dat er online veel liefhebbers zijn die de jazz vanuit Amersfoort weten te vinden.

Alle concerten van afgelopen weekeinde zijn overigens online terug te zien op de website van het Amersfoort World Jazz Festival.

Deel bericht

Laatste nieuws