Menu Sluiten
Ack van Rooyen

Jazzlegende Ack van Rooijen wint Boy Edgar Prijs

Tijdens het grotendeels online festival inJazz is Ack van Rooijen de Buma Boy Edgar Prijs toegekend.

Volgens de jury is bugelspeler en trompettist Van Rooijen (Den Haag, 1930)  de belichaming van de kleurrijke Nederlandse jazzgeschiedenis.

De Buma Boy Edgar Prijs geldt als een van de meest prestigieuze prijzen voor jazz en ginproviseerde muziek in Nederland.

De uitreiking van de prijs vond plaats in LantarenVenster in Rotterdam, en werd live uitgezonden via internet.

Bimhuis

Van Rooijen ontvangt een geldbedrag van €12.500 en een sculptuur van Jan Wolkers. Daarnaast wordt hij in de gelegenheid gesteld een concert te cureren in het Bimhuis.

Ack van Rooijen studeerde aan het Conservatorium van Den Haag. In 1949 begon hij als beroepsmuzikant, bij het Arnhems Symfonie Orkest.

Gil Evans Orchestra 

Ack van Rooyen speelde o.a. bij het Aimé Barelli Orchestra (Parijs), Peter Herbolzheimer Big Band, WDR Big Band, Dutch Jazz Orchestra, Metropole Orchestra, SFB Bigband, Süd-Deutscher Rundfunk Orchestra, Clark Terry Orchestra, Gil Evans Orchestra en de Clarke-Boland Bigband.

Miles Davis

Hij speelde met talloze grootheden, waaronder Miles Davis (Montreux festival), Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans, Kenny Clarke, Nils Henning Orsted Petersen.

Officier in de orde van Oranje Nassau

Op ackvanrooijen.com valt te lezen: ‘’Zijn ruime ervaring, inzicht en theoretische kennis deelt hij al decennialang met studenten van de conservatoria in Nederland en nog regelmatig staat hij op het podium met jonge musici. Of zoals de Amsterdamse locoburgemeester Simone Kukenheim zijn verdiensten beschreef toen zij Van Rooyen tot officier in de orde van Oranje-Nassau benoemde: ‘Gedurende uw lange loopbaan schitterde u zelf, maar u liet ook anderen stralen.’

Deel bericht

Laatste nieuws