Menu Sluiten

Jazz Te Gast in Zuidhorn verschuift een jaar, naar 2022

Het charmante festival Jazz Te Gast, dat iedere twee jaar in het Groningse Zuidhorn wordt gehouden, verschuift een jaar, naar 2022.

Dat heeft de organisatie bekend gemaakt.

Jazz te Gast is een tweejaarlijks evenement dat inwoners van het fraai gelegen Zuidhorn sinds 2015 zelf organiseren in de lommerrijke tuinen van het dorp. De laatste editie vond plaats in 2019.

Ethan Iverson

Hoofdgasten waren toen  pianist Ethan Iverson (foto Janette Hamminga), die een paar jaar daarvoor afscheid had genomen van The Bad Plus, en saxofoniste Marike van Dijk. Zijn hadden de opdracht gekregen speciaal voor het festival nieuwe muziek te schrijven, dat in steeds wisselende ensembles werd uitgevoerd.

Normaal gesproken zou een nieuwe editie komend jaar plaatsvinden, maar vanwege corona heeft de organisatie besloten Jazz te Gast één jaar uit te stellen.

Kleinschalig

Jazz Te Gast is een interessant festival, omdat het kleinschaligheid, laagdrempeligheid en publieksvriendelijkheid doeltreffend combineert met een buitengewoon interessante line up, die zowel voor de fijnproevers als voor het grotere publiek wat te bieden heeft.

Zo waren in 2019 optredens te zien van de Hongaarse Dodó Kis, die op buitengewoon vrijmoedige wijze het begrip ‘blaasinstrument’ interpreteert, en de Zwiterse toetsentovenaar Jozef Dumoulin. Aan het grotere publiek was gedacht met onder meer een optreden van Ruben Hein, die samen met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest niet alleen jazz-standards speelde, maar ook muziek van Thomas Dolby en Radiohead.

Vrijwilligers

Een en ander vindt plaats in een groenomzoomde villawijk, waar de bewoners hun tuin ter beschikking stellen aan muzikanten en publiek. Voor betaalbare hapjes en drankjes wordt gezorgd. Het geheel drijft louter op vrijwilligers, en voor jonge (aspirant)-jazzmusici wordt ruim baan gemaakt.

De provincie Groningen en de gemeente Westerkwartier, waarin Zuidhorn ligt, hebben onlangs toegezegd Jazz te Gast structureel te willen subsidiëren. De komende maanden wordt met grote fondsen overlegd om de begroting voor de komende twee edities rond te krijgen.

Unlike any other festival

Jazz te Gast is ‘A festival unlike any other in the world’, zoals trompettist Dave Douglas het prachtig omschreef. Of: ‘Misschien wel het beste jazzfestival van Nederland’, aldus jazzgitarist en -componist Reinier Baas.

Deel bericht

Laatste nieuws