Menu Sluiten

Jarrod Lawson, getalenteerd laatbloeier

De Amerikaanse zanger Jarrod Lawson lanceert zijn langverwachte tweede studioalbum Be The Change. Jazzism interviewde hem op een zonnige ochtend in Portland.

Door Mischa Andriessen

Net als het titelloze debuut waarmee Lawson zes jaar terug meteen zijn naam vestigde, staat Be The Change vol frisse, jazzy soulsongs. Hoewel de teksten vaak serieuze onderwerpen behandelen – variërend van verbroken relaties tot racisme – klinkt de muziek verrassend opgewekt. “Ik wil dat mijn muziek ergens over gaat, maar ook dat ze mensen opmontert. Dat optimisme van de albumtitel is ontleend aan een beroemde uitspraak van Mahatma Gandhi:‘You can be the change you wish to see in the world.’ Wees zelf de verandering die je de wereld zou toewensen.”

Jarrod Lawson is een getalenteerde laatbloeier

Toen in 2014 Lawsons eerste plaat verscheen, verzuchtte menig recensent hoe het toch kon dat zo’n groot talent zo lang totaal onbekend was gebleven. Lawson was toen al zevenendertig. “Muziek was altijd aanwezig en belangrijk in mijn leven, maar het heeft me lang gekost voor ik echt de keuze voor muziek durfde te maken. Ik heb allerlei baantjes gehad, bijvoorbeeld jarenlang pianostemmer, maar het me echt volledig kunnen overgeven aan mijn passie heeft de nodige jaren gevergd.”

“Soms heb je nog wat leven voor de boeg voordat een song goed is”

Meerdere songs op Be The Change zijn jaren oud, van een enkele bestond zelfs al een versie toen Lawson zijn debuut opnam. Dat tekent zijn zorgvuldigheid. Het tekent ook opnieuw dat Lawson de tijd durft nemen en niet over een nacht ijs gaat. Sommige songs zijn meermaals volledig herschreven. Na ze talloze keren live te hebben gespeeld, vond Lawson dat bijvoorbeeld het ritme van de tekst vloeiender kon, of dat de melodie een spannender toonzetting in de akkoorden nodig had. Of dat een tekst gewoon niet vertelde wat die vertellen moest. Als de interviewer in dat verband opmerkt dat je soms iets opschrijft waar je dan in wezen nog te jong voor bent, knikt Lawson instemmend: “Precies, soms raak je aan iets, maar je bent er nog niet, soms nog lang niet, je hebt dan gewoon nog wat leven voor de boeg dat je eerst moet hebben geleefd.”

Het volledige interview met Jarrod Lawson is te lezen in Jazzism 6 2020. Gemist? Je kun ‘m nog bestellen in onze webshop.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Deel bericht

Laatste nieuws