Menu Sluiten

James Brandon Lewis Trio +1 op Super-Sonic Jazz Festival 2018

Zes dagen, vijf Amsterdamse kerken. Paradiso en Super-Sonic Jazz brengen samen een affiche vol hedendaagse jazzartiesten. Gisteravond was de beurt aan James Brandon Lewis (35) in de Kleine Zaal van Paradiso.

Door Jasper Bosman

Een zaal die te klein bleek voor de energie en kracht die in elke noot werd gestopt. Het gemeten aantal decibel (101) was echter zeer onprettig voor het publiek.

De belofte dat elke door Super-Sonic Jazz gepresenteerde artiest andere muzikale stijlen dan jazz brengt, maakt het James Brandon Lewis Trio in Paradiso meer dan waar. Al zijn ze vanavond met vier, omdat gitarist Anthony Pirog ook meespeelt. Het duurt niet lang voordat de raakvlakken met hiphop en vrije improvisatie hoorbaar worden.

Het kwartet start op volle kracht als bassist Luke Stewart en drummer Warren Crudup een stevig ritme neerzetten. Deze meesterlijke combinatie zorgt gedurende de avond voor volume en snelheid, waar James en Anthony de contouren melodieus inkleuren.

Offbeat

De lopende baslijnen houden duidelijk ritme zodat de free jazz niet overheerst en het hiphop karakter met offbeat ritmes sterk naar voren komt. Even verderop laat Brandon Lewis akkoordenprogressies horen die ons als ‘Coltrane changes’ in de oren klinken.

De avond sluit met een bombastische finale, die het uithoudingsvermogen van de mannen goed op de proef stelt. We gaan van bebop naar hardbop en terug via free jazz.

North Sea Jazz

Waar James Brandon Lewis (Trio) in 2016 definitief doorbrak in Nederland tijdens North Sea Jazz, blijkt vanavond dat het vuur rondom de Amerikaanse saxofonist nog lang niet gedoofd is. De invloeden vanuit de gospelmuziek heeft James wel grotendeels in New York gelaten.

 

Deel bericht

Laatste nieuws