Menu Sluiten

Interview: Bobby Sparks II over het werken met Prince

In Jazzism 3 (nu verkrijgbaar) staat een interview met toetsenist Bobby Sparks II. Sjeng Stokkink sprak de Texaan over zijn solo-album, dat hij uitbracht na jaren trouwe dienst bij grootheden als Les McCann, Marcus Miller, Roy Hargrove, Snarky Puppy, George Benson en Lalah Hathaway.

En bij Prince.

Luister naar de audio footage van het interview met Bobby Sparks, over het werken met De Grote Vernieuwer. (de audiokwaliteit laat soms te wensen over, vooral vanwege het achtergrondgeruis).

Luister hier naar het interview (op Soundcloud)

Het lijkt een trend: Amerikaanse toetsenisten die na jaren musiceren achter anderen besluiten een soloalbum te maken. Bobby Sparks II (Texas, 1973) debuteert maar meteen met een dubbelaar: Schizophrenia – The Yang Project na 25 jaar trouwe dienst bij grootheden.

Er staat II achter zijn naam omdat zijn gelijknamige vader ook muzikant was. “Hij overleed in 2009 aan longkanker en werd 78. Een jazzfanaat, hij speelde trompet en gaf les, evenals mijn moeder Molly, die piano speelt. Ik heb Schizophrenia aan hen opgedragen”, vertelt Sparks. “Als kind trokken we door heel Amerika met pater K. McLaughlin en de gospelgroep The Chosen Generation. Ik speelde orgel en drums. Toen een van de muzikale helden, Kirk Franklin, in 1992 zijn debuutalbum opnam, mocht ik meespelen. Twintig jaar lang tourde ik met hem over de hele wereld als zijn music director.”

Grammy Awards

Na de middelbare school studeerde Sparks muziek op het Eastfield College in het nabij Dallas gelegen Mesquite, waar hij nog steeds woont met vrouw en twee kinderen (gitarist Bobby Sparks III (26) en drumster Raya Sparks (16)) en waar hij ook zijn eigen studio en productiemaatschappij heeft. Een kleine greep van muzikanten met wie hij in de studio werkte en op het podium stond: Prince, Herbie Hancock, Stanley Clarke, George Duke, Tower of Power, Marcus Miller, Ray Charles, Al Jarreau, David Sanborn, D’Angelo en Lauryn Hill. Als producer sleepte hij drie Grammy Awards in de wacht en een stuk of zes exemplaren voor albums waarop hij meespeelde.

Het volledige interview is te lezen in Jazzism 3.

 

Deel bericht

Laatste nieuws