Menu Sluiten

Insomnio brengt Zappa’s The Yellow Shark  nog tweemaal

 “Without deviation from the norm, progress is not possible”, aldus Frank Zappa. 

Met het project Yellow Shark herdacht ensemble INSOMNIO in december 2013 de 20ste sterfdag van rock- en jazzfenomeen Frank Zappa met de uitvoering van zijn laatst gecomponeerde werk The Yellow Shark (1992/1993), dat oorspronkelijk geschreven werd voor het Duitse Ensemble Modern.

Waar Zappa in 1992 nog bekend stond als experimenteel, ziet INSOMNIO The Yellow Shark inmiddels als een klassieker uit de 20ste eeuw, waarmee Zappa zich definitief bewees als componist in de wereld van de hedendaags klassieke muziek. Dit seizoen is het 25 jaar geleden dat Frank Zappa overleed.

Yellow Shark Suite 2019 – Zappa for President Opnieuw gaat INSOMNIO het opwindende werkThe Yellow Shark uitvoeren, maar nu compleet – als enige ensemble in Nederland! Waar het ensemble in 2013 14 van de door de Zappa Family Trust uitgegeven composities uitvoerde, worden nu ook de nieuw uitgegeven laatste drie delen gespeeld: Pound for a Brown, Exercise 4 en Amnerika.

De complete Yellow Shark Suite staat onder leiding van INSOMNIO’s chef-dirigent en Zappa-specialist Ulrich Pöhl. The Yellow Shark bestaat in totaal uit 19 delen, waarvan 16 composities, een geïmproviseerde Intro en twee theatrale delen, die in één spanningsboog worden uitgevoerd. De theatrale delen Welcome to the United States en Food Gathering in Post-Industrial America krijgen een nieuwe interpretatie, vertaald naar de huidige actualiteit… En waar in 2013 de focus lag op de muzikale boodschap van de componist Zappa, spelen nu ook Zappa’s sociaal-kritische en politieke aspiraties een rol – naast zijn absurditeit, spontaniteit en humorvolle gekte.

Zappa – Muziektheater In de lijn van Zappa’s theatrale stijl wordt de Yellow Shark Suite uitgevoerd met dans en met de vermaarde animaties van videokunstenaar Sjeng Schupp, die voor de complete uitvoering van The Yellow Shark ook nieuw materiaal zal creëren. Tijdens de voorstellingen worden er liveopnamen gemaakt van de musici op het podium, zodat de interactie, soms extreme virtuositeit en speelplezier van de musici goed zichtbaar zal zijn voor publiek. Idske Bakker, medeoprichter van INSOMNIO, zal opnieuw een theatrale, geënsceneerde vorm ontwikkelen voor The Yellow Shark.

Zappa – INSOMNIO Met The Yellow Shark biedt INSOMNIO een radicaal, compromisloos en actueel programma. INSOMNIO is het enige ensemble dat in Nederland dit programma, de afzonderlijke delen en de suite, als geheel op het podium brengt. INSOMNIO’s capaciteiten om in heel verschillende genres overtuigende uitvoeringen te geven, het vertolken van bijzonder moeilijke noten, de ervaring te werken met zowel elektronica als met versterking in grote bezettingen (zoals recent ook in het concert met Heiner Goebbels – 10 jan. 2019) maakt INSOMNIO onder leiding van voorman Ulrich Pöhl tot een uitgelezen vertolker van Zappa’s werk.

The Yellow Shark is nog tweemaal te zien, en wel op donderdag  07 februari 20.30 uur, Theaters Tilburg en zaterdag 09 februari 20.00 uur, TivoliVredenburg, Utrecht.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »