Menu Sluiten

Industry Achievement Award voor Jazz Archief

De Jazzdag Industry Achievement Award 2014 wordt toegekend aan het team van het Nederlands Jazz Archief vanwege de grote verdiensten voor het complete jazzwerkveld.

Directeur Paul Gompes neemt de award namens het team in ontvangst. De Jazzdag Industry Achievement Award is in het leven geroepen om personen of instellingen te onderscheiden die zich gedurende langere tijd op een bijzondere manier hebben ingezet voor de Nederlandse jazzsector. Hij wordt gewoontegetrouw uitgereikt tijdens de Jazzdag. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €1500,- en het ‘Blue Note’ sieraad, gemaakt door sieraadkunstenaar Gert Hovius. Het is de vijfde maal dat de prijs wordt uitgereikt. Eerdere winnaars waren Bob Hagen (Jazz Impuls), Huub van Riel (Bimhuis), Susanna von Canon en het North Sea Jazz Festival.

Juryrapport
De commissie bewondert de enorme wilskracht en het doorzettingsvermogen van het Nederlands Jazz Archief om zich te ontwikkelen tot dé plek die het Nederlands jazzerfgoed bewaakt en beschikbaar maakt voor gebruik. Het archief heeft een buitengewoon groot draagvlak onder musici en programmeurs en blijkt ook in moeilijke tijden in staat zichzelf in stand te houden. Tegelijkertijd weet het archief zijn juwelen te digitaliseren en via nieuwe activiteiten toegankelijk te maken. Zo produceert het op dit moment een geweldige documentaireserie over levende Nederlandse jazzlegendes.

Commissie
De commissie die de award toekent, bestond dit jaar uit Michelle Kuypers (programmeur North Sea Jazz Festival), Mijke van Wijk (presentator Radio 6/NRT), Bas van Otterloo (componist Metropole Orkest) en Mijke Loeven (directeur North Sea Round Town en Jazz International Rotterdam).

De Jazzdag Industry Achievement Award wordt op de eerste festivaldag van de Jazzdag op vrijdagavond 27 juni om 20:00 uur uitgereikt in de foyer van LantarenVenster. Aansluitend start het showcaseprogramma van de Jazzdag met Nederlandse talentvolle jazzartiesten.

 

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »