Menu Sluiten

In Memoriam: Manu Dibango

De Kameroenese saxofonist en componist Manu Dibango is op 86-jarige leeftijd in Parijs aan het corona virus overleden. De in 1933 in Douala, Kameroen, onder de naam Emmanuel Dibango geboren Afro jazz musicus werd in 1972 bekend met Soul Makossa.

Door Rik van Boeckel

Op 15-jarige leeftijd verhuisde hij naar Frankrijk. Begin jaren vijftig ontdekte hij de altsaxofoon dat zijn instrument werd. In 1956 verhuisde hij naar Brussel waar hij zijn vrouw Marie-Josée ontmoette. En de Congolese musicus Joseph Kabasale (1930-1983) die Congolese rumba speelde en hem opnam in zijn orkest African Jazz. Met hem verhuisden Dibango en zijn vrouw naar het toenmalige Léopoldville (tegenwoordig Kinshasa). Later verhuisde hij weer terug naar Frankrijk. In 1972 bracht hij zijn eerste album O Boso uit met ondere andere Soul Makossa dat door Michael Jackson werd gebruikt voor diens hit Wanna Be Startin’ Something.

Soul Makossa werd in Nederland bekend via het radioprogramma Mama Appelsap. Later trad hij in het prestigieuze Apollo Theater in Harlem, New York, op met de legendarische Fania All Stars met wie hij ook op tournee ging. Daarnaast speelde hij met Fela Kuti. In 2014 bracht hij zijn laatste album Balade en Saxo uit. Met Manu Dibango is een van de grootste Afrikaanse muzikanten heengegaan. Hij is de eerste beroemde muzikant die aan het corona virus is overleden.

Deel bericht

Laatste nieuws