Menu Sluiten

In Memoriam Lonnie Mack (1941-2016)

Met zijn instrumentals Memphis en Wham! – beide uit 1963 – werd Lonnie Mack één van dé pioniers van de gitaarrock. Onder zijn fans bevonden zich Eric Clapton, Keith Richards, Ron Wood, Ry Cooder, Jimmy Page en vooral Stevie Ray Vaughan, die er prat op ging dat Wham! de eerste single was die hij kocht.

Door Rien Wisse

Mack, geboren als Lonnie McIntosh, stond met bovengenoemde en vele andere grootheden op het podium. In 1958 kocht hij één van de eerste Gibson Flying V gitaren (serienummer 7), die hij uitrustte met een Bigsby tremolo. Na Wham! werd de tremolo wereldwijd bekend als de whammy bar. Mack haalde inspiratie uit blues, r&b, country, gospel en rockabilly en smeedde daaruit zijn unieke eigen sound met harde enkelsnarige over de gitaarhals vliegende escapades, die gemeengoed zouden worden in pop.

Rolling Stone.com over Lonnie Mack

Er volgden geen hits van Memphiskaliber. Wel jaarlijks honderden optredens, drie albums op Elektra, twee country gerelateerde op Capitol, terwijl zijn oerwerk herleefde op drie Ace-cd’s.

Lonnie Mack @ The Rockabilly Hall Of Fame

Na enige stilte werkte hij in 1985 met Stevie Ray Vaughan voor Strike Like Lightning op Alligator, waarmee hij internationaal doorbrak. Er volgden twee Alligators en een Epic, maar rond de millenniumwissel stopte hij met touren. Mack is op 21 april onder natuurlijke omstandigheden overleden. Hij werd 74 jaar.

Deel bericht

Laatste nieuws