Menu Sluiten

Het Bimhuis bestaat 45 jaar, en viert feest

Het Bimhuis jubileert. In 1974 openden de leden van de Beroepsvereniging voor Improviserende Musici (BIM) hun onderkomen aan de Oude Schans te Amsterdam. Thans is het Bimhuis 45 jaar, en gehuisvest aan de IJ-oever. Reden voor een feest.

Dat wordt dan ook van 10 tot 12 oktober gevierd tijdens een feestelijk jubileumweekend. In drie concerten wordt er teruggekeken op de rijke Bimhuis-geschiedenis én vooruitgeblikt naar de toekomst.

Daarnaast brengt het Bimhuis, ter gelegenheid van deze bijzondere verjaardag, een plaat uit met een opname van het allereerste Bimhuis-concert ooit: Opening Night Bimhuis. Jazz- en improlegendes als Leo van Oostrom, Han Bennink, Misha Mengelberg, Loek Dikker en Hans Dulfer zijn hierop te horen.

De feest-drie-daagse trapt op donderdag 10 oktober af met Dulfer Looking Back To The Future, waarin mede-oprichter Hans Dulfer terugblikt op die allereerste concertavond. Geheel in stijl doet hij dat met een bijzondere gast: percussionist Nippy Noya, de meester onder de percussionisten.

De tweede dag staat in het teken van internationale vernieuwing. Sinds 1974 staat het Bimhuis wereldwijd bekend als pionierend podium, dé plek waar de flexibiliteit van het begrip jazz steeds verder wordt opgerekt. Ook vandaag de dag zijn internationale artiesten vaak voor het eerst te zien en te horen in het Bimhuis.

Op 11 oktober staat internationale vernieuwing dan ook centraal, met een dubbelconcert van onder meer Sofia Rei en J.C. Maillard.
Op 12 oktober spelen twaalf musici, onder andere Benjamin Herman, David Kweksilber en Felicity Provan, tijdens A Trip Through The Years, een reis langs de brede waaier aan muziek die het Bimhuis heeft gevormd tot wat het nu is. Van Zuid-Afrikaanse ritmes en Misha Mengelberg melodieën tot de theatrale tonen van Willem Breuker en de improfunk van The Ex.

In samenwerking met het Allard Pierson Museum en Bijzondere Collecties van de UvA wordt op het moment ook het volledige BIMHUIS-archief ontsloten.

Meer info op bimhuis.nl/45years

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »