Menu Sluiten

HerfstFest 2019: muzikale intelligentie en ‘drummers porn’

Zondag 13 oktober vond in het Haagse podium Het Paard voor de vijfde keer in successie het HerfstFest plaats. Het evenement is uitgegroeid tot het belangrijkste slagwerkevenement van de Benelux.

Door Storm Bakker, foto Hans Speekenbrink

Het is vernoemd naar organisator Koen Herfst, zelf jaar in jaar uit verkozen tot ‘Best Hardrock Drummer of Benelux’ en als schrijver actief voor de Slagwerkkrant, de voornaamste partner van het evenement. Herfst stelde weer een spectaculair programma samen van internationale topdrummers uit verschillende genres.  In de Grote Zaal waren dat Richard Spaven, Lucas van Merwijk en Dennis Chambers.

De jonge Britse drummer Richard Spaven, onder meer bekend van Agnes Gosling en Jordan Rakei, bewijst van meet af aan waarom hij in korte tijd is uitgegroeid tot een graag geziene artiest op drumfestivals over de wereld. Hij speelt met muzikale intelligentie, perfecte instrumentbeheersing en verfijnde smaak, gelaagde ambient & electronic souljazz. De kracht van Spaven is dat hij onregelmatige maatsoorten lekker natuurlijk laat klinken en dat hij een uur lang speelt zonder te vervallen in wat men noemt drummers porn.

Net terug uit Cairo, en beloond met de Slagwerkkrant Poll Award voor fusion/crossover drummer of the year 2019, laat Neerlands’ bekendste drummer Lucas van Merwijk (foto) het publiek in Het Paard nog maar eens kennis maken met zijn grote liefde: latin muziek. Van Merwijk tovert uit zijn handen en voeten verschillende Afro-Cubaanse ritmes, die hij onderling op verbluffende wijze dynamisch weet te beteugelen.

Tony Williams

Hij vertelt ook nog wat over de originele kit van zijn idool Tony Williams, die al 10 jaar “toevallig” in zijn bezit is, maar waarop hij al die tijd niet durfde te spelen, totdat hij er in 2018/2019 zijn plaat ‘Climate Change’ mee opnam. Met Van Merwijk weet je wat je krijgt en ook, dat het allemaal verbluffend en retegoed is.

De beurt is dan aan de Amerikaanse fusiondrummer Dennis Chambers, aangekondigd als de headliner van het HerfstFest-evenement. Zijn optreden is evenwel een bittere teleurstelling. Het fenomeen van weleer is anno 2019 verworden tot een toonbeeld van vergane glorie, die in plaats van een drumshow een verbitterde speech afsteekt over de drummers van de nieuwe generatie slagwerkers, die in zijn ogen alleen maar ijdele en a-muzikale drummers porn de wereld in slingeren. Chambers spiegelt zichzelf graag aan grootheden als Tony Williams, Billy Cobham en Steve Gadd (!), en hij is er kennelijk van overtuigd dat hij zelf uitblinkt in kernachtig less is more & in the pocket spel. Het vreemde is, dat hij het weinige dat hij in Het Paard ten gehore geeft, toch weer volpropt met oeverloze chops en fills, precies de stijl waartegen hij zojuist een half uur heeft staan fulmineren!

 

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »