Menu Sluiten

Ginger Baker overleden

De legendarische drummer Ginger Baker is overleden.

Peter Edward ‘Ginger’ (vanwege zijn haarkleur) Baker was mede-oprichter van Cream (met Eric Clapton), en speelde met Art Blakey en Fela Kuti. Zijn laatste studio-album Why? (m.m.v. Pee Wee Ellis op sax) verscheen via Motema in 2014.

Ginger Baker stond in 1966 aan de basis van Cream, de band die verder bestond uit Eric Clapton en de al even virtuoze bassist en zanger Jack Bruce. De band maakte in krap drie jaar tijd vier albums, waaronder Disraeli Gears en Wheels On Fire. Hits scoorde de band met singles als White Room, Strange Brew en Sunshine Of Our Love.

Hoewel Cream in Clapton een fenomeen op de gitaar had, en Bruce een frontman van jewelste was, bleek Baker een drummer buiten iedere tot dan toe bekende categorie. Hij speelde solo’s van tien minuten, tot dan toe ongekend, en slaagde er in melodiepartijen op zijn kit te spelen. Zijn energie was van dien aard, dat Cream feitelijk de basis legde voor de psychedelische bluesrock die in de jaren daarna de rockscene zou domineren.

Na vier albums was de koek meer dan op, hoofdzakelijk vanwege de explosieve ego’s waarover de bandleden beschikten. Baker stapte over naar Blind Faith (met Steve Winwood en opnieuw Clapton, een band die maar een zeer kort leven beschoren was.

Vanwege zijn explosieve karakter bleek het moeilijk om met Baker samen te werken, maar een solocarriere bracht hem veel waardering bij critici, hoewel commercieel succes verder uitbleef. In 1971 verhuisde hij naar Nigeria, waar hij verbleef in de entourage van afro-beat ster Fela Kuti, en platen opnam met onder meer Paul McCartney.

Op instigatie van avant garde producer/bassist Bill Laswell sloot Baker zich in 1986 aan bij John Lydon’s Public Image Ltd, waarmee hij het album Album maakte. Ook zijn collega Tony Williams (Miles Davis) was daarop van de partij.

Een paar jaar geleden werden bij Ginger Baker hartproblemen geconstateerd, hij is uiteindelijk overleden aan de gevolgen van COPD. Ginger Baker is 80 jaar geworden.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »