Menu Sluiten

Gijs Idema wint Conservatorium Talent Award 2020

Gitarist Gijs Idema heeft afgelopen weekend de Conservatorium Talent Award van 2020 gewonnen. Een eervolle vermelding was er voor Marit van der Lei (Free The Voices, Kika Sprangers).

Het  jaarlijkse evenement vond zoals gewoonlijk plaats in de Verkadefabriek in ’s Hertogenbosch, en was dit jaar wegens de uitzonderlijke omstandigheden t volgen via een live stream.

Idema krijgt een geldbedrag van 5000 euro te besteden aan talentontwikkeling en treedt op tijdens de volgende editie van Jazz in Duketown (JiD), van 21 tot en met 24 mei 2021.

Mingus Fonds

Gijs Idema ontving ook de prijs (€1000) voor beste compositie. Deze nieuwe prijs is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Mingus Fonds, een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, dat daarmee vernieuwende en avontuurlijk muziekprojecten in de provincie wil stimuleren

Marit van der Lei verzekerde zich met haar eervolle vermelding eveneens van een optreden op JiD, die zich met deze prijs ook heeft verzekerd van een optreden op JiD 2021. De jury: “Marit maakte grote indruk met mooie arrangementen, met hoe je verhalen kan vertellen in muziek en met een unieke benadering van het materiaal.”

Juryvoorzitter Aad van Nieuwkerk legt uit waarom Gijs als winnaar van CTA 2020 is gekozen: “de band ádemt met elkaar. De dynamiek is prachtig. Het is muziek die aandacht afdwingt, en die harmonisch ongelooflijk rijk is. Gijs doet wat hij mooi vindt en twijfelt niet aan zichzelf. Hij is muzikaal net zo speels als volwassen.”

Wes Montgomery

Gijs Idema begon met gitaarspelen toen hij 11 jaar was, en is niet meer gestopt. Zoals te doen gebruikelijk speelde hij in allerhande pop- en rockbandjes, maar geleidelijk raakte hij geïnteresseerd in jazz, vooral nadat hij in aanraking kwam met de muziek van Wes Montgomery en Charlie Parker.

Op dat moment besloort hij ook dat hij muzikant wilde worden, en de rest van zijn leven wilde wijden aan het spelen en componeren van muziek.

Cum laude

Op zeventienjarige leeftijd werd hij aangenomen op het Conservatorium van Amsterdam, waar hij les kreeg van Jesse van Ruller, Rienier Baas, Ben van Gelder en Martijn van Iterson. Na vier jaar slaagde hij cum laude, en verhuisde hij naar New York, om een masterstudie te gaan volgen aan de Manhattan School Of Music, waar hij momenteel les krijgt van onder meer Christopher Rosenberg, Dave Liebman en Ron Carter.

In 2014 formeerde hij zijn eigen trio, waarmee hij datzelfde jaar de eerste prijs in het Prinses Christina Jazz Concours won, de Leidse Jazz Award volgde in 2016. Met zijn trio speelde hij op de grote podia in Nederland en Europa, en was hij te gast op de belangrijke jazzfestivals.

Squares

In 2017 verscheen van het Gijs Idema Trio het debuutalbum Squares, opgenomen in Osnabrück.

De Conservatorium Talent Award is mede mogelijk gemaakt door de Verkadefabriek, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Jazzism.

Deel bericht

Laatste nieuws