Menu Sluiten

Gevarieerde cd-presentatie Fay Claassen in Concertgebouw

Met de cd Dutch Songbook (live opgenomen met de WDR Big Band) presenteert jazz-zangeres Fay Claassen songs van Nederlandse tekstschrijvers en componisten.

Tekst: Rik van Boeckel

Foto’s: Jurjen Donkers

Ze zingt voor het eerst in het Nederlands, maar ook zoals ze gewend is een aantal songs in het Engels. Begeleid door het Jazzorchestra of the Concertgebouw bracht ze composities van Frank Boeijen, trombonist Ilja Reingoud, Toon Hermans, Herman van Veen, Doe Maar, Cor Bakker, Rogier van Otterloo, Rita Reys, Toon Roos, Annie MG Schmidt en Cor Lemaire, Ramses Shaffy en Benjamin Herman.

Niet al die nummers staan op het album.

Benjamin Herman was een van de speciale gasten die haar, samen met Eric Vloeimans, Trijntje Oosterhuis en Cor Bakker, heeft geholpen bij de samenstelling van het Dutch Songbook. Het Jazzorchestra stond onder leiding van dirigent Rob Horsting en had onder meer pianist Peter Beets, gitarist Martijn van Iterson en trombonist Ilja Reingoud in de gelederen.

Nog zonder Fay begon het Jazz Orchestra met een rustige ouverture van Rogier van Otterloo. Het was de opmaat tot Fay’s vertolking van Frank Boeijen’s ‘Zwart wit’. Fay zong het heel relaxed en maakte er een geheel eigen jazzpop-versie van. De zangeres weet als geen ander nummers van anderen naar zich toe te trekken terwijl het origineel heel herkenbaar blijft. Vervolgens zong ze een  jazzy versie van ‘Aan de Amsterdamse grachten’.

Ilja Reingoud’s ‘Find that screw’ kleurde de componist zelf met een sprekende solo terwijl Fay jazzy scattend mooi haar stem liet spreken. Bij een dromerig poëtisch lied van Toon Hermans werd ze op lichte toon alleen begeleid door Cor Bakker en Benjamin Herman. Dat was een fraaie variatie op de songs die ze met het orkest uitvoerde. Bij de uitvoering van Herman van Veen’s ‘Opzij, opzij, opzij’ viel haar stem soms weg tegen het orkest, al was de uitvoering wel  catchy.

En toen kwam de mooiste uitvoering, namelijk van Rogier van Otterloo’s muziek bij de film Turks Fruit. Met een geweldige Eric Vloeimans op trompet. Fay zong zo ontroerend de klanken van de filmmuziek terwijl Vloeiman’s spel door merg en been ging. Een duet van stem en trompet en een waar kippenvel moment!!

Na de pauze volgde nog een gevarieerd duet met Trijntje Oosterhuis in Doe Maar’s ‘Is dit alles’, en daarna zonder Trijntje ‘Zon in Scheveningen’ van Rita Reys, Toon Roos’ ‘Reach for the Rose’, Ramses Shaffy’s ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’,  Annie MG Schmidt’s ontroerende ‘Zonder jou’ en als slotakkoord twee Engelse songs, een van Cor Bakker en Madeleine Bell (‘Keep me in your dreams’) en een vrolijke en pittige apotheose van Benjamin Herman (‘Five Up High’).

Zo kon Fay Claassen haar veelzijdigheid als jazz zangeres prima ten toon spreiden.

Deel bericht

Laatste nieuws