Menu Sluiten

Festivalnieuws: Afro funk op Music Meeting 2017

Shabaka Hutchings en het fameuze Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou sieren het affiche van de komende Music Meeting, begin juni in Nijmegen.

Shabaka is gast van de BCUC uit Zuid-Afrika, het Orchestre Poly Rythmo komt al op de eerste dag het festival opluisteren. Het programma van de Music Meeting, 3, 4 en 5 juni in het idyllische Park Brakkenstein is nog volop in ontwikkeling, maar de eerste namen zijn bekend.

Kaarten zijn alvast te koop via de site van het festival.

Meer festivalnieuws

In de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch vindt van 2 t/m 5 juni op verschillende podia de 44e editie van Jazz in Duketown plaats en de eerste artiesten die optreden, zijn bekend. Eén van de grote namen op het grootste gratis jazzfestival van Nederland is de Amerikaan Joshua Redman die tot de wereldtop van de (jazz)saxofonisten behoort. Zo stond Redman op het podium met The Rolling Stones en Stevie Wonder en zijn duo-album ‘Nearness’ met pianist Brad Mehldau is genomineerd voor een Grammy Award.

De opening op vrijdagavond op de Parade wordt verzorgd door Michelle David & The Gospel Sessions. Deze van oorsprong Amerikaanse zangeres heeft eerder gezongen met onder andere Diana Ross en zal tijdens Jazz in Duketown voor spektakel zorgen met power gospel met een rauwe bluesrand.

Het slotakkoord van het vierdaagse festival is voor Trijntje Oosterhuis. Zij wordt op de Parade bijgestaan door Dutch Concert Big Band, een bigband met veel zeer talentvolle jonge Nederlandse jazzmusici.

Vanuit Engeland treden ‘The Comet is Coming’ en ‘Sons of Kemet’ op. Deze bands spelen een mix van jazz en dance en worden beiden geleid door de veelgeprezen Engelse saxofonist Shabaka Hutchings. Andere artiesten die te horen en te zien zijn tijdens komend Jazz in Duketown zijn China Moses (US/FR), La Selva Sur (ES), The Preacher Men en Dinosaur (UK).

Meer namen en bijzonderheden in het programma worden later bekendgemaakt.

Jazz in Duketown trekt jaarlijks ruim 150.000 bezoekers en richt zich op jazz en aanverwante stromingen van nu en wordt tijdens het Pinksterweekend voor de 44e keer gehouden. Op de gratis te bezoeken podia in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch treden nationaal en internationaal bekende muzikanten op.

Herbie Hancock naar Gent Jazz
De affiche van Gent Jazz Festival is op 7 juli enkele namen rijker met de komst van jazzlegende Herbie Hancock, Christian McBride’s New Jawn, French Quarter en Christian Scott. De Canadese saxofonist Ben Wendel speelt diezelfde dag drie sets op de Garden Stage, het tweede podium van het festival, met Ben Wendel Group. ’s Avonds sluit SCHNTZL daar de festivaldag af.
Eerder werden Norah Jones, Vincent Peirani & Emile Parisien, Omer Avital Quintet, Kleptomatics en Yves Peeters Gumbo aangekondigd.
Op vrijdag 7 juli staat de Amerikaanse jazzpianist en -componist Herbie Hancock op de Main Stage van Gent Jazz Festival, nadat hij er respectievelijk in 2003 en 2008 al te gast was. Met Hancock op de affiche haalt Gent Jazz Festival meteen een van de meest invloedrijke jazzmuzikanten naar de Bijlokesite. Met de wereldhits ‘Rockit’ en ‘Cantaloupe Island’ wist Hancock het brede publiek reeds vroeg te bekoren, maar op 7 juli brengt de legende ook nieuw werk, want Hancock werkt momenteel aan een nieuw studioalbum.
Diezelfde dag betreedt de Amerikaanse bassist Christian McBride de Main Stage met zijn nieuwe kwartet Christian McBride’s New Jawn, bestaande uit enkele veteranen van de jazzwereld: Josh Evans, Marcus Strickland en Nasheet Waits. McBride staat bekend als een begenadigd bassist met een palmares van meer dan 300 albums waar hij aan meewerkte. Hij speelde onder meer met grootheden als Sonny Rollins, McCoy Tyner, Freddie Hubbard en Pat Metheny, maar evengoed met artiesten als Sting of The Roots.
Verder staat op 7 juli French Quarter op het programma. Een gelegenheidsproject dat een dwarsdoorsnede van de jonge Franse scene biedt, met onder andere Thomas Enhco, Hugh Coltman en Airelle Besson in de bezetting. De virtuoze trompettist Christian Scott, komt na zijn zeer enthousiast ontvangen passage in 2009 terug naar de Bijlokesite, voor het startschot van de tweede festivaldag.
Voor de Garden Stage weet Gent Jazz Festival Ben Wendel Group te strikken, die er drie sets zal spelen. De Canadese saxofonist is een muzikale veelvraat die voornamelijk gekend is van Kneebody (getekend op het befaamde Brainfeeder-label van Flying Lotus). Vorig jaar zorgde Wendel nog voor een onvergetelijk concert met Kneedelus, een samenwerking tussen Kneebody en Daedelus. Met SCHNTZL haalt Gent Jazz Festival dan weer een van de meest spannende en minimalistische bands in de jonge Belgische jazzscene binnen. Gewapend met toetsen en drums sluiten ze op 7 juli de Garden Stage af.
De voorlopige line-up is als volgt: vrijdag 7 juli 2017: Herbie Hancock, Christian McBride’s New Jawn, French Quarter, Christian Scott, SCHNTZL, Ben Wendel Group; zondag 9 juli: Norah Jones, Vincent Peirani & Emile Parisien, Omer Avital Quintet, Kleptomatics, Yves Peeters Gumbo.

Deel bericht

Laatste nieuws